Dobrovoljci u zaštiti od požara – Kovačica 2009

Mladi volonteri iz deset vojvođanskih opština osposobljeni za odbranu svojih opština od nepogoda



        U Kovačici je u subotu održano finalno takmičenja i svečanog zatvaranja Omladinskog kampa „Dobrovoljci u zastiti od požara – Kovačica 2009“.
        Na ceremoniji proglašenja pobednika govorili su: Miroslav Krišan, predsednik opštine Kovačica, Volter Dojč, predstavnik USAID-a u Srbiji, IIvan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova RS.
        Sto mladih volontera, uzrasta od 14-18 godina, će učešćem u vatrogasnoj poligonskoj vežbi i štafetnoj trci pokazati šta su naučili tokom petodnevne obuke u Omladinskom kampu „Doborovoljci u zaštiti od požara – Kovačica 2009.“ Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ovi mladi ljudi iz deset vojvođanskih opština savladali su veštine neophodne za bezbedniji život sugrađana u svojim sredinama. Takmičenje je održano u subotu 27. juna 2009. godine u 12 časova u Kovačici.
        Mladi iz Bačke Topole, Inđije, Kanjiže, Kovačice, Kule, Novog Kneževca, Sombora, Subotice, Žitišta i Zrenjanina podeljeni u 10 timova pokazali su sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama, rukujući vatrogasnom opremom i savladavajući raznovrsne prepreke na poligonu. Time se i završila njihova teorijska i praktična petodnevna obuka, kojom su stekla potrebna znanja i veštine neophodne za odbranu svojih opština u vanrednim situacijama. Prva mesto osvojila je ekipa iz Kovačice, drugo iz Žitište, a treće mesto pripalo je ekipi iz Zrenjanina.
       
Ponosni smo što podržavamo kamp mladih vatrogasaca dobrovoljaca. Misija kampa je podizanje kapaciteta Srbije da obezbedi sigurnost građana, što je i misija našeg programa“, istakao je na otvaranju kampa Majkl Pilsberi, direktor USAID-ovog programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama, i dodao da se pitanja sigurnosti i ekonomske stabilnosti ostvaruju na tri načina: „Oživljava se tradicija volonterizma u Vojvodini; promoviše se edukacija i razvoj veština; i utiče se na razvoj protivpožarne zaštite u Srbiji.”
        Srbiji je uz 3.000 postojećih vatrogasaca trenutno potrebno dodatnih 4.000, kako bi se u potpunosti zadovoljile potrebe u zemlji. Da bi se izjednačila sa kapacitetima koje imaju druge države na Balkanu i približila se evropskom standardu od jednog vatrogasca na svakih 1.000 građana, Srbiji je ukupno potrebno 7.000 vatrogasaca. Iskustvo je pokazalo da su prilikom nesreće najoperativnije i najmobilnije upravo snage koje se nalaze na nivou lokalne samouprave, pripadnici hitnih službi i volonteri.
        USAID-ov program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama predstavlja partnerstvo države, lokalne zajednice, nacionalnih i međunarodnih organizacija, sa ciljem jačanja sigurnosti i ekonomske stabilnosti u zemlji. Više od 70 opština na teritoriji Srbije uključeno je u USAID-ov progam.
        Omladinski kamp „Doborovoljci u zaštiti od požara – Kovačica 2009“ na jednom mestu okupio je predstavnike opština, dobrovoljnih vatrogasnih društava, članove Crvenog krsta i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova. USAID-ov program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama podržao je organizaciju omladinskog kampa u Kovačici sa 42.000 dolara.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *