Groblje je postalo prioritet

MZ Gardinovci: Gardinovce je, kao i većinu naselja Vojvodine, zahvatio proces depopulacije. Godišnje u proseku umre 30-35 osoba, a rodi se 5-6 dece. Prostor na groblju postao je najtraženiji pa je zato Savet MZ odlučio da započne njegovo uređenje. Meštani pamte da je prethodno uređenje groblja bilo pre gotovo pola veka.

          Radovi na uređenju seoskog groblja započeli su akcijom “Očistimo Srbiju“ i zbog obima poslova još nisu završeni. Do sada je rekonstruisan betonski deo ograde do ulice, dužine oko 110 metara. Ostaje još da se između betonskih stubova postavi uramljena grafovana žica i gvozdena kapija. U unutrašnjem delu, groblje je očišćeno, izbetonirano je oko 150 metara staza. Pošto je gardinovačko groblje na sadašnjem mestu još od kraja 17. veka, odlučeno je da se najstariji deo na kome su uglavnom spomenici iz 19. veka, očisti i ponovo koristi za sahranjivanje. Takođe se uviđa velika potreba da se izgradi kapela-mrtvačnica, u prvom redu zbog higijensko-zdravstvenih razloga. Radovi na groblju finansiraju se iz sredstava mesnog samodoprinosa i pomoći Opštine Titel u vrednosti od 250.000 dinara.
          Uz groblje, u akciji “Očistimo Srbiju“, uređivan je i centar sela. Ispred zgrade Mesne zajednice uređena je baštica, postavljene klupe za sedenje i ogradica kakvom je ograđen i spomenik palim borcima i žrtvama racije. Takođe se uređuju prostorije koje pripadaju Domu kulture kao i dvorište doma. U ovim radovima, kao i radovima na groblju, učestvovali su članovi Aktiva žena “Dren“ i AKUD-a “Đokica Marković“.

 

          – U Gardinovcima su sve ulice asfaltirane, sem jedne – Partizanske. Za nju se priprema projektna dokumentacija i čeka se povoljna prilika da se i ona završi – kaže predsednik Saveta MZ Milenko Mika Galić.
          Pristupilo se i uređenju puteva u ataru, a u pregovorima su da jedan važniji deo ovih puteva bude nasut tucanikom.
          Iznošenje smeća obavlja se redovno, ali im problem predstavljaju divlja smetlišta. Jedno takvo, koje se nalazilo na izlazu iz sela, prema Kovilju, je uklonjeno, ali meštani opet bacaju smeće na tom mestu. I tu bez kaznene politike ne možemo ništa, naglašava Galić.
          Što se snabdevanja vodom tiče, glavni vod je urađen do naselja Gardinovci. Postoji projekat vodovoda kroz selo, a sad se pokušava pronaći način kako da se ispoštuje 50% obećane finansijske pomoći po priključku.
          Mesna zajednica, u granicama svojih mogućnosti, finansijski i organizaciono pomaže rad sportskih i kulturnih društava.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *