Saopštenje sa 70. sednice Izvršnog veća Vojvodine

Novi Sad, 29. juli – Izvršno veće Vojvodine održalo je danas svoju 70. sednicu, koju je vodila potpredsednica pokrajinske vlade i sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova. Na današnjoj sednici prihvaćena je Informacija o realizaciji proletnje setve i žetve jesenjih i ozimih useva u APV u 2009. godini.



        Vladi Srbije da Direkcija za robne rezerve Republike Srbije otkupi dodatnih 300.000 tona merkantilne pšenice, po ceni većoj za 3 dinara po kilogramu od trenutne tržišne cene i da se svim poljoprivrednim proizvođačima pšenice omogući besplatno lagerovanje roda do kraja godine.
        Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović podneo je Izvršnom veću Informaciju o kontroli kvaliteta životne sredine na teritoriji Vojvodine. Monitoringom je obuhvaćena kontrola kvaliteta ambijentalnog vazduha, akvatičnih ekosistema i podzemnih voda, zemljišta, kao i biomonitoring. Kontrola kvaliteta životne sredine se sprovodi u većim industrijskim gradovima i manjim naseljenim mestima u kojima postoji moguće zagađenje usled privredne delatnosti. U Vojvodini je uspostavljen sistem automatskih stanica za kontinualnu kontrolu ambijentalnog vazduha, koji obuhvata 7 mernih automatskih stanica lociranih u Subotici, Somboru, Zrenjaninu (koja prati i uticaj saobraćaja), Kikindi i Novom Sadu (u MZ Šangaj, za praćenje posledica rada industrije), odnosno na području specijalnih rezervata prirode Obedska bara i Deliblatska peščara. Uz pokrajinske, u Vojvodini su postavljene i jedna republička i nekoliko opštinskih stanica za monitoring pojedinih aspekata zagađenja.


        Na teritoriji pokrajine je, od 2002. do kraja 2008. godine, sprovedena kontrola kvaliteta vazduha na 38 mernih mesta, raspoređenih u ukupno 24 naselja, čime je obuhvaćeno oko 45 procenata stanovništva pokrajine. Pored redovnih, sistematskih, merenja sprovodi se i interventni monitoring u cilju identifikacije zagađenja na određenom prostoru. Pored monitoringa ambijentalnog vazduha sproveden je i monitoring kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama, merenjem koncentracije radona na preko 1000 lokaliteta. Na osnovu ovih rezultata formirana je prva radonska mapa Vojvodine.


        Program monitoringa je tokom 2007 i 2008. godine obuhvatio i kontrolu kvaliteta akvatičnih ekosistema, kontrolu vode u bunarima koji se koriste za vodosnabdevanje u delu Vojvodine koji nije bio praćen prethodnih godina, sistematski i interventni monitoring ambijentalnog vazduha, analizu zemljišta u vrtićima, kao i preliminarni monitoring procednih voda i gasova sa deponija na teritoriji APV. Kontrola kvaliteta akvatičnih ekosistema izvršena je na 165 lokaliteta (radiološke analize), 40 lokaliteta vode i na oko 70 lokaliteta sedimenta (hemijske analize). Mikrobiološke analize vode i sedimenta izvršene na  preko 37 lokaliteta. Izvršena je i analiza vode na sadržaj arsena, u oko 1000 bunara koji se koriste za vodosnabdevanje.
        Izvršno veće i Pokrajinski sekretarijat za kulturu pomoćiće, iz budžetskih rezervi Pokrajine, završetak dugometražnog filma „Jesen u mojoj ulici“ sufinansiranjem troškova u iznosu od 1,5 miliona dinara.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 29, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *