Put prema Šajkašu od životne važnosti

MZ Mošorin: Iako Mošorin u saobraćajnom smislu više nije „slepo crevo“ jer je novim asfaltnim putem preko Brega povezan sa Vilovom, a gradi se i produžetak prema Titelu, ipak je za ovo selo put do Šajkaša od životne važnosti.

         Svakodnevna usmerenost žitelja ovog potiskog naselja prema Novom Sadu odredila je značaj putu do Šajkaša kojim se odvija i intenzivan autobuski saobraćaj. Pre nekoliko godina započela je rekonstrukcija ovog puta, ali je urađena samo deonica kroz selo i od tada ni metar dalje. Put sve više propada jer je i održavanje svedeno na najnužnije opravke, tek toliko da se može odvijati saobraćaj, jer svi očekuju njegovu kompletnu rekonstrukciju. Zato su i najvažnije aktivnosti Saveta Mesne zajednice u prvih šest meseci 2009. godine usmerene baš na izgradnju puta Mošorin – Šajkaš. Zbog toga su se obratili Ministarstvu za kapitalne investicije i Opštini Titel. Od Ministarstva još nije stigao odgovor a Opština je odgovorila urađenim projektom puta Šajkaš – Mošorin i produžetkom do vikend naselja “Dukatar“ na obali Tise. Nezadovoljni brzinom rešavanja ovog najvažnijeg problema sela, Savet MZ je na Petrovdan organizova Zbor građana sa najvažnijom tačkom dnevnog reda – izgradnjom pomenutog puta.
 
          Nesporazum između Osnovne škole “Isidora Sekulić“ i Ženskog rukometnog kluba “Miletić“ iz Mošorina doveo je do zabrane korišćenja školskog igrališta i svlačionica za treninge (sem sredom od 18,15 do 19,45 časova) kao i zabrana odigravanja prvenstvenih utakmica na školskom igralištu noću pod reflektorima, što potpuno blokira rad ovog uzornog sportskog kolektiva. Zato je Savet MZ doneo odluku hitnog uređenja zgrade fudbalskog kluba i igrališta za male sportove u okviru postojećeg Sportskog centra. U okviru ovog projekta uređene su i prostorije Mesne zajednice i Mesne kancelarije (krečenje, postavljanje laminata i lakiranje lamperije u hodniku. Ovi radovi su finansirani iz sredstava mesnog samodoprinosa.


          Savet je bio angažovan i na organizovanju akcije “Očistimo Srbiju – Za čistiju Opštinu Titel“, u kojoj je učestvovalo stotinjak građana. Neki su pomagali samoinicijativno, dok su drugi bili angažovani kao članovi Lovačkog društva ili sportskih kolektiva. Košena je trava, očišćeni putevi i uklonjeno nekoliko divljih deponija.
          Zbog velikih problema sa kvalitetom vode za piće iz seoskog vodovoda, na osnovu dogovora sa distributerom vode “Invest-inženjeringom“ iz Novog Sada, a uz saglasnost Republičke sanitarne inspekcije, izvršeno je nekoliko analiza i poslednja je pokazala da je voda ispravna i dozvoljena je njena upotreba. 
          Mesna zajednica je uz pomoć Opštine Titel drugi put organizovala “Sirijadu“, na kojoj su učestvovali brojni proizvođači sira iz bliže i dalje okoline, nekoliko vinara, predstavljene druge manifestacije, a AKUD “Prota Svetozar Vlaškalić“ je organizovao kulturni deo programa. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede a otvorio ju je zamenik ministra Slobodan Teofanov.
          Zbog veoma slabog napona u pojedinim ulicama u selu, Savet MZ i građani uputili su peticiju “Elektrovojvodini“ da što pre otkloni ove nedostatke u snabdevanju električnom energijom. Takođe od čuruškog autoprevoznika traže da početnu stanicu u Mošorinu pomere na kraj sela, gde već postoji okretnica za autobuse, kako bi i stanovnicima ovog dela naselja prevoz bio bliži. 
          Mesna zajednica je, u okviru svojih mogućnosti, finansijski pomagala sportska i kulturna društva kao i nedavno organizovano “Teslićko veče“.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *