Д – Кухињски буквар

Дамске каприцне, Двопек, Двопек од бадема, Дечји кох, Дивља гуска, Дивља патка


Дамске каприцне

 

Узмите 14 дека брашна, 7 дека масла (маргарина). Масло растарите у брашну. Узмите пола дека квасца, два жуманцета и млека колико треба , па замеси са мало соли и шећера. Исто се тако меси као колач (Milchbrot), на послетку се тесто изручи на даску брашном посуту, начини се јуфка (грудва, лопта) теста, која се развије оклагијом да буде колика је тепсија. Стави се у тепсију и кисне у њој четврт сата. Тепсију не треба намазати ни машћу, ни брашном. Кад је овако ускисло, помаже се озго пекмезом (ко каквим воли), изнад пекмеза дође чврста пена од три беланцета. Кад је пена утучена, умеша се 12 дека шећера и дуго се меша разбијачем за пену. Ова пена намаже се преко пекмеза. Тек овако удешено меће се у рерну да се пече. Тик пре пецива поспе се из шаке преко пене ситним шећером да пена буде реш. Кад је печено, пажљиво се извади из тепсије цело и метне се на даску. Сада се сече на веће или мање квадрате и служи се.


Двопек

Узми копању*, метни пет беланаца и улупај чврсту пену. Овоме додај 25 дека шећера и мути пет минута. Онда метни пет жуманаца и поново мути десет минута. Напослетку овоме додај 20 дека оштра брашна и полагано промешај. Изручи ту смесу у тепсију подмазану машћу и посуту брашном. Пеци док не порумени. Сутрадан се исече попреко на режњеве пола центиметра дебеле, који се умачу у беланце, а затим у крупан шећер, те се поново мећу лежећке у обичну тепсију и пеку се док не добију лепу румену боју.

*дрвен суд као мало корито, за тесто и сл.; вајндла, вандла, вангла

 


 

Двопек од бадема

Улупај чврсту пену од четири беланца и њој додај четири жуманца и дуго лупај. Овоме додај 14 дека шећера и излупај. И најпосле треба додати 14 дека самлевених бадема и четири кафене кашике оштра брашна и потом се измеша. Пече се као и први двопек.

 


 

Дечји кох

Један литар млека и 10 дека гриза скува се, али не густо, јер се хлађењем згушњава. Тај се гриз ослади по вољи и изручи у чинију у којој ће се моћи на сто изнети. Сада се причека док се одозго не ухвати кожица, затим се одозго ређа пригано* воће, воће из дунста или тзв. слатко. Изнад свега овога долази густ шодо (шато)**, какав ко воли и хоће.

* пржити, пећи у тигању на масти, уљу или маслу

** прелив за колаче од млека, јаја, шећера и вина

 


 

Дивља гуска

Као и код остале дивљачи, ако је млада може да се спреми (зготови) и без паца*, а ако је матора мора се пацовати. То се ради да би дивљач била мекша и да би изгубила свој, не баш пријатан мирис. Како је дивљачи тешко одредити старост то се ништа не губи , ако се и млада гуска пацује. Ако је гуска врло матора, онда када се извади из паца надене се добро сланином (шпикује се) и прига се у једној шерпењи на мало масти, доливајући по потреби течношћу из паца. Тек овако добро упригана (удинстована) меће се у рерну да се пече.

Пац: метни сваке врсте зелени на колутове исечене; три главице лука као за паприкаш, 10-15 зрна бибера, два-три лорберова листа, један део сирћета, а два дела воде (ако је сирће јако, код слабијег треба мање воде). Најбоље је ако је умерено кисело. Ту сву смесу уз кашику соли прокувај, охлади и прелиј преко или потопи дивљач. Остави да преноћи, ако је маторија дивљач може и два дана да стоји у пацу. Само се сутрадан пац поново прокува и охлади, па прелије дивљач.

* слана вода са зачинима у којој се држи месо (посебно дивљач) пре припремања за јело; саламура, маринат

 


 

Дивља патка

Све се ради онако како и код дивље гуске.

 



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 11, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *