Г – Кухињски буквар

Гарнирунг од кромпира, Гарнирунг од телетине или свињетине, Гибаница с квасцем, Гибаница с орасима, Гибаница тиролска


Гарнирунг од кромпира

 

Узмите четврт кила кромпира, оперите и обарите, воду оцедите, ољуштите га, протарите кроз сито и оставите да се охлади. Сада узмите два дека маслаца (маргарина), једно жуманце и од једног беланцета чврсту пену осоли, смесите све заједно и направите облик кобасице. Сеците с прста дебеле колутове замачите их у брашно, затим у размућено и осољено јаје, па у мрвице од земичке и пеците их на врелој масти.


Гарнирунг од телетине или свињетине

Узме се пола кила телетине или свињетине од бута, опере се, исече се и самеље на машини. До се месо млело, претходно се исече главица црна лука и прига се у шерпењи на мало масти. Кад је лук пожутео, метни унутра самлевено месо, осоли, додај кашику брашна, кашику воде, два жуманцета, мало ситна бибера и измешај. То све заједно пригај на ватри док не отпадне, тј. док се од шерпење не одлуби. Сад узми чисту даску, поспи је брашном, истреси ту масу на то брашно, подај месу облик једне дебље кобасице и остави да се добро охлади. Кад се „кобасица“ охладила, сеци лепо комађе с прста дебело и замачи у брашно, затим у беланце које ти је остало (али беланце мора да је улупано). Затим их уваљај у мрвице од земичке (презле) и пеци на врелој масти.


 

Гибаница с квасцем

Узме се кило фина брашна и дека квасца. Брашно се просеје, па се метне у вајндлу (зделу). У средини брашна се направи рупа у коју се успе деци млаког млека. Квасац се размрви у то млеко и чека се мало да се квасац раскисели . кад је квасац одмекнуо (што бива за 3-5 минута) узме се варјача и замеси се или подмеси квасац. Сада се метне на рерну да кисне. Да не би то место било сувише топло метне се ђевђир и на њега вајндла да кроз рупе долази подједнака топлота до квасца. Одозго се покрије чистим салветом. Држим да ће то довољно бити, јер док се у кухињи кува, толико је свака кухиња топла. Тако подмешен квасац кисне један сат. Кад је готово узме се парче масти или масла величине јајета, једна мала кашика соли и једна обична кашика ситног шећера. Све се ово замеси с млаким млеком ни тврдо ни меко. Меси се дотле док тесто престане да се лепи за вајндлу. Затим се тесто изручи на даску која је посута брашном и скружи се у јуфку (лоптасту гомилицу). Сада се вајндла намаже истопљеном машћу или маслом, метне се у њу тесту и остави да кисне два сата. Онда се истресе на даску посуту брашном и раздели на шест једнаких делова (јуфки). Сваки се део по два-три пута заокружи (смеси) и по реду ставља тако да се зна редослед. Пре ного што ће се тесто филовати, оклагијом се на дасци развије средње дебљине и филује се према укусу маком, орасима, бадемом или већ чим другим. Фил се обично потопи у млеко и дода се још и крупна грожђа или на ситне коцке исеченог слатког од дгуње (китникес), ослади се по вољи, а исто тако и филује, ко више ко мање. Врло је добро и једну чоколаду на треницу истрвену метнути у фил. Тако филована гибаница остави се у тепсији да кисне четврт до по сата, а затим се пече. Количина теста може бити и мања. Зависи колико је потребно.

 


 

Гибаница с орасима

Узми 15 дека масти, затим метни 30 дека брашна, осоли и ослади, те остави до употребе. Узми пола деке квасца и потопи га у мало млека и метни да кисне један сат. Кад је квасац ускисао помешај га са претходном масом, метни једно жуманце и замеси тесто са потребном количином млаког млека. То се све меси у чанку. Тесто не сме бити меко, боље је тврђе. Сад истреси тесто на даску посуту брашном, направи јуфку, поклопи ју чанком који си претходно мало угрејала и тако тесто нека стоји 10-15 минута. Док се тесто одмара, спреми фил. Орахе очисти, самељи, ослади по вољи, замеси с млеком и метни мало мириса каквог волиш. Фил треба да је тврд. Сад тесто развиј, филуј га орасима, замотај (савиј) као гибаницу, слажи у тепсији и метни један сат да кисне. Затим премажи горе јајетом и пеци. Тепсију не треба ни мазати ни посипати брашном. Иста се гибаница филује и маком. Пре но што хоћемо да филујемо маком треба мак самлети, скувати у млеку и то густо, осладити. На исту количину теста треба четврт литра мака.

 

Тесто од гибанице треба што тање развити и тек онда филовати било орасима или маком.


 

Гибаница тиролска

Узми једну деку квасца, потопи га у по деци млака млека, једну коцку шећера и замеси са потребном количином брашна, па остави да кисне. Док квасац кисне, измери 12 дека масла, 28 дека брашна, узми два жуманцета, две кашике вина, два кашике кајмака или павлаке, мало соли. То све са квасцем и потребном количином млека замеси и остави да кисне. Кад је ускисло, истреси на даску посуту брашном скружи јуфку, развиј и филуј са 10 дека шећера, десет дека обарена и самлевена бадема и једно цело јаје. Шећер и јаје мешаш четврт сата, затим додаш бадем и тим филујеш. Гибаницу замотај (савиј) и метни је у тепсију да кисне. Тепсија се само маслом намаже, пре печења тесто премажи јајетом. Пеци на обичној ватри.

 



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 12, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *