Б – Кухињски буквар

Бабуре за зиму, Бабура црвена као зачин, Баглава (баклава),


Бабуре за зиму

Узми два литра воде, један литар сирћета, по кила шећера, два деци фина зејтина (уља за јело) и једну кашику соли. Све добро прокувај. Док та смеса ври, дотле си већ паприке очистила, семе и жилице повадила и паприке си пустила да се у горњем сирћету прокувају. Вади сад паприке и слажи у флашу (теглу), сирће остави да се још мало прокува, охлади, налиј на паприке, вежи дуплом хартијом за дунст (укувано воће) и остави у шпајз.

 


Бабура црвена као зачин

Узми лепе меснате црвене паприке бабуре, опери, семе и жилице повади и бари у води док не постану меке. Извади из воде, остави да се оцеде, затим их протари кроз сито (ренде). Ту паприку метни у флашу (теглу) и метни мало салицила (конзерванса), вежи двоструким дунстпапиром, кувај у пари десет минута. Врло их је добро зими метати као зачин по једну кашичицу, јер особити кус дају, рецимо, киселој чорби, киселом купусу, паприкашу, итд.


Баглава (баклава)

Тесто је исто као за чесницу. Развија се и суши, а филује се овим филом: четврт кила самлевених ораха, четврт кила сува грожђа, четврт кила ситна шећера, мириса ко каквог воли. Сад се исече растегнути лист на онолике комаде , колика је тепсија. Тепсија се намаже машћу, затим се доле метну два-три листа , између сваког листа пошкропи се (попрска) истопљеном машћу, те се метне шака-две направљена фила. Преко овога се метне два танка листа, маст, фил, и тако редом, док се непотроши и једно и друго. Заврши се са листовима. Сад се хладна, тј. пресна, исече на комаде, какве ко воли, и тек се онда пече.

 



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 15, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *