Prinos veći od očekivanog

Privodi se kraju žetva u opštini Temerin



        Produktna berza iz Novog Sada popunila je kvotu propisanu za otkup pšenice od proizvođača iz Vojvodine. Za potrebe robnih rezervi, naime, otkupljeno je 37.259 tona pšenice ovogodišnjeg roda iz svih okruga u Vojvodini.
        Otkupljuje se samo pšenica JUS kvaliteta, za 13 dinara po kilogramu sa PDV-om. Svoj rod mogu da ponude samo registrovana poljoprivredna gazdinstva i zemljoradničke zadruge.
        Inače žetva pšenice na području opštine Temerin privodi se kraju, jer nije bilo značajnijih padavina poslednja dva dana.
        U PD Petefi u Temerinu ima 310 hektara pšenice. Žetva je završena na nešto više od 60 odsto površine. Vlažnost zrna je između 13 i 17 procenata, rod veoma dobar. Na ovom imanju najveće su površine pod merkantilnim kukuruzom, slede soja i šećerna repa.
        U PD 7. juli u Sirigu gotovo polovina poseda, odnosno državna zemlja – vraćena je Pravoslavnoj crkvi.
        Pšenica je zastupljena na 250 hektara, sve semenska, a požnjeveno je nešto više od polovine jer se za ovaj kvalitet traži seme vlažnosti od 13 procenata. Prinos je nešto manji od 6 tona po hektaru. Mnogo ranije završena je žetva semenskog ječma (pivarskog i stočnog), koji je bio zastupljen na 130 hektara. U AD „7. juli“ 200 hektara je pod sojom, 30 pod silažnim kukuruzom.

Autor: Mile Milojević
Datum: 09, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *