Čurug – Spasovdan

U sredu, 27. maja večernjom Liturgijom i Bdenijem počelo je versko obeležavanje seoske slave Spasovdana u Čurugu.

        Već par dana u Čurugu su se održavale kulturne i sportske manifestacije, a sve sa ciljem da se što svečanije obeleži Slava.
        Na sam dan slave sa početkom u 9 časova održana je svečana sveta Arhijereska Liturgija koju je služio otac Simeon Đukić iz Đurđeva uz sasluženje čuruških paroha Petra Trivunovića i Slobodana Lazića, te hora Vaznesenja Gospodnjeg Čuruškog hrama i mnogih gostiju sveštenika, učenika i studenata Bogoslova iz Čuruga. Liturgiji je prisustvovalo mnogo verujućeg naroda iz Čuruga i njihovih gostiju. Posle Liturgije do polaska na ručak prisutni su mogli da pogledaju mnoge izložbe koje su postavljene u čast Spasovdana. Zbog lošeg vremena jedan deo popodnevnog programa je morao biti otkazan tako da nismo bili u mogućnosti da vidimo najmlađe članove folklorne grupe DONKT-a „Prelo“ iz bezbedonosnih razloga. Pošto se vreme popravilo u 16.30 ispred velelepnog Čuruškog hrama dočekan je slavski kum, a to je ove godine bila Radmila Radomir sa članovima svoje porodice. U 17 časova prelepim zvukom čuruških zvona najavljen je dolazak njegovog preosveštensta episkopa jegarskog gospodina Porfirija koji je prisutne obradovao svojim dolaskom i uveličao verski deo slave. Posle večernje Liturgije i rezanja slavskog kolača, novi kum, Zoran Rajkov primio je simbolično deo kolača iz ruku sveštenih lica i ovogodišnjeg kuma i tako zvanično počeo kumstvo do sledećeg Spasovdana. U porti hrama nastavljen je kulturno-umetnički program članova DONKT-a koji su svojim igrama i pesmama uveličali ovaj dan. Ovaj deo je trajao do 20 časova. Zatim je posetioce slave zabavljao orkestar „Mokasi“ iz Kikinde, a pored njih u programu je učestvovala i plesna grupa „Medžik pipl“ iz Žablja. Pored vladike Porfirija na slavi su bili prisutni i Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, te predsednik opštine Žabalj, Branko Stajić sa svim članovima Opštinskog veća te mnogobrojni sveštenici iz raznih mesta Eparhije Bačke.
        Pored kulturnih manifestacija posetioci su na slavi mogli da provode vreme i u drugim aktivnostima. Moglo se naći za svakog ponešto, od čuvenih Ristinih svilenih bombona do zabave u Luna-parku za najmlađe.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 29, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *