Slobodan Boba Stojanović – Jubilarna izložba

U prostoru Gradske kafane, u centru Čuruga otvorena je jubilarna izložba slika čuruškog slikara Slobodana – Bobe Stojanovića.

        Ova izložba je otvorena kao dar umetnika građanima, a povodom seoske slave Spasovdana. Naš nastavnik, kako ga mi Čuružani zovemo, svake godine napravi izložbu svojih radova kako bi kulturni aspekt Čuruške slave dobio na težini, a i da bi svi posetioci uživali u njegovim slikama. Motivi su toliko prepoznatljivi da umetnik svoje slike ne mora ni potpisivati, već se zna šta se na njima nalazi. Svečanost otvaranja je uveličao crkveni hor „Vaznesenja Gospodnjeg“ koji je pod rukovodstvom horovođe, Božice Blagojević izveo šest pesama iz svog repertoara.

        Predsednik Saveta MZ Čurug, Dragica Dragin je pozdravila prisutne, najavila hor, a nakon njih najavila i Dubravku Dudić, direktora ONB „Veljko Petrović“ iz Žablja koja je otvorila izložbu. U svom obraćanju prisutnima Dubravka nam je predstavila Bobu kao velikog čoveka, umetnika koji slika i srcem i dušom i pokazuje kako izgleda naš ravnica. Boba uglavnom slika motive sa naših prostora, a tu dominira Tisa, Čuruška crkva, vetrenjača, salaši i motivi iz sela (ulice, drvoredi). Ova izložba je jubilarna jer umetnik obeležava 50 godina umetničkog rada i življenja u Čurugu. Sam umetnik odgovarajući na pohvale je rekao da on zajedno sa Čuružanima, svojim sugrađanima pored svog jubileja obeležava i Čurušku slavu i stogodišnjicu Lipa u Čurugu. Naime, po nekim podacima lipe su u Čurugu sađene od 1908-1910. godine prošlog veka. Takođe se zahvalio svima koji su došli da uveličaju otvaranje izložbe, horu i horovođi na prelepom izvođenju programa i sponzorima koji su mu pomogli da ceo ovaj događaj ulepša pretpraznično veče pred nastupajuću Slavu.

 

         Našem Bobi želimo dobro zdravlje i da nas još mnogo godina oduševljava svojim umetničkim delima i izložbama.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 28, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *