Prezentacija filma o arheološkom nalazištu u Čurugu

Na području katastarske opštine Čurug, na lokalitetu „Stari vinogradi“ pored ciglane vršena su zaštitna arheološka iskopavanja koja su počela davne 1997. godine, a vodio ih je arheolog Stanko Trifunović iz Beograda kustos Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

        Već posle prvih iskopina konstatovano je da se tu nalazi materijal koji pokazuje da je ovde bilo naselja još u Starom veku, a interesantan je period kasnog Antičkog doba. Novinar RTV, Borislav Hložan je u saradnji sa Trifunovićem i direktorom Muzeja Vojvodine Mitrovićem te dr Miodragom Sladićem i dr Đorđem Jankovićem je napravio dokumentarni film u kome je pokazano šta je sve urađeno i pronađeno na lokalitetu u Čurugu.

        Na kraju, sam Trifunović je rekao da je nalazište vrlo vredno jer pokazuje kako je živeo običan narod, a takođe je predstavljena industrija tih vremena kroz grnčarske peći gde su pravljeni mnogi predmeti.
        U svakom slučaju za očekivati je da sada kada je počela saradnja RTV i stručnih arheologa ovo neće biti i poslednji film o nalazištu u Čurugu.

         Film je prikazan u velikoj sali DONKT-a „Prelo“ Čurug.

Posetite sajt Arheološko nalazište Stari vinogradi Čurug!

Izložba umetnika amatera povodom Spasovdana

 

Posle prezentacije filma o arheološkim iskopavanjima u Čurugu u istom prostoru je otvorena i izložba radova umetnika amatera iz Čuruga koji rade i okupljaju se u okviru likovne sekcije DONKT-a. Izložbu je otvorio akademski slikar Lazar Lečić.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 28, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *