Sedma Smotra ćiriličke pismenosti

U nedelju, 24. maja, na Svete Ćirila i Metodija, održana je sedma Smotra ćiriličke pismenosti.


        Na konkursu za najbolji školski pismeni zadatak pisan bugarskim, rusinskim, srpskim i ruskim jezikom kao stranim nagrađeno je oko četrdesetak učenika osnovnih škola iz Srbije. Oni su nagrađeni za svaki jezik posebno u tri uzrasne grupe (mlađi, srednji i stariji uzrast). Učenici koji se školuju na jezicima manjina nagrađeni su za pismene zadatke iz srpskog jezika kao nematernjeg. Proglašeni su najbolji školski pismeni zadaci u svakoj kategoriji, a najbolji školski pismeni zadatak (sveukupni pobednik) među osnovcima napisala je Andrea Kurtinović iz Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Žablju na temu Svet je lepši pred radoznalim očima. Nastavnica joj je Sanja Paripović. U konkurenciji srednjoškolaca nagrađeni su đaci koji su pisali pismene zadatke na sva tri pomenuta jezika. Sveukupni pobednik, među četrnaestoro nagrađenih, je Suzana Madacki iz zemunske Pravno-birotehničke škole „Dimitrije Davidović“. Njen zadatak Koraci u tami poslala je profesorica Goradana Šćepanović.


        Na konkursu za ćiriličku kaligrafiju u kategorijama brzopisa, tradicionalnog pisma, originalnog kaligrafskog stvaralaštva i likovne kreacije nagrađeno je dvadesetak osnovaca i isto toliko srednjoškolaca. Najbolji kaligraf osnovac bio je Nikola Grujčić iz Osnovne škole Žarko Zrenjanin“ iz Boke (nastavnica Danijela Aleksić), a u konkurenciji učenika srednjih škola najbolja je bila Nikolina Jovelić iz Škole za umetničke zanate iz Šapca pod vođstvom profesora Mihaila Simovića.


        Najbolju kolekciju kaligrafskih radova poslala je nastavnica Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ Mirjana Raković iz Niša. Na ovom konkursu prvi put je učestvovala Tehnološka škola iz Banja Luke (Republika Srpska).Učenici i škole dobili su Gramate (diploma) i knjige. Za negovanje ćirilice u natpisima radnji nagrađeni su Boris Balog (SZR „Pneumatik servis“), Strahinja Slavnić (Agencija za kompjuterske usluge „Digitronac“), Jovan Momirov (Trafika „Bobe“), Mihajlo Milić („Mesara Milić“), Milan Kostić (Bife „Kole“) i Ded Lekaj (SZTR „DAF“) svi iz Titela.

        Ovogodišnjoj Smotri kumovi su bili iz Osnovne škole „Svetozar Miletić“ iz Titela.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *