Razgovor s povodom

Dragica Stojšić, sekretar Crvenog krsta Žabalj




        Na Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Čurugu imali smo priliku da razgovaramo sa sekretarom Crvenog krsta Žabalj, gospođom Dragicom Stojšić, koja je ukratko dala informacije o tome šta je urađeno u prethodnoj godini.

 

        Prve aktivnosti su bile akcije dobrovoljnog davanja krvi 19. 02. 2008. godine u Žablju (92 jedinice krvi) i Čurugu 25. 02. 2008. godine (132 jedinice krvi) što je pokazatelj da će ta aktivnost biti noseća u radu CK. Crveni krst Srbije je raspisao likovni i literarni  konkurs na temu „Krv život znači“ na koji su se odazvale OŠ „Žarko Zrenjanin“ Gospođinci, „Miloš Crnjanski“ Žabalj i SŠ „22. oktobar“ Žabalj.

        Takođe 20. 03. 2008. godine realizovan je i Projekat Vlade Republike Srbije „Podrška romskim porodicama sa predškolskom i školskom decom“ i tom prilikom podeljeno je 96 higijenskih paketa romskim porodicama. Na Seminaru „Stop trgovini ljudima“ koji su organizovali CK Srbije i Vojvodine učestvovao je pedagog srednje škole „22. oktobar“ Žabalj.

        U okviru Svetskog dana zdravlja održana je akcija „Nega usta i zuba“ u saradnji sa „Kolgejtom“. Takođe, podeljeno je 385 paketa za decu drugog razreda osnovne škole u sva četiri mesta opštine. Sadržaj paketa: pasta za zube, četkica, igrica i uputstvo za roditelje. Po njenim rečima aktivnosti se nastavljaju Akcijom davanja krvi u Gospođincima (40 jedinica) 03. 04., a zatim od 04. 04. do 09. 04. ekipa od 12 članova za delovanje u slučaju nesreća i elementarnih nepogoda prolazi obuku u centru u Deliblatskoj peščari. 18. 04. i Đurđevčani daju krv sa 38 jedinica krvi. Crveni krst organizuje obuku za rad na kompjuterima za zaposlene u CK koji je održan u Kikindi. Aktivnosti se nastavljaju obeležavanjem Međunarodnog dana CK i nedelje CK, a i prikupljana je pomoć u polovnoj obući, garderobi, igračkama za decu i ista podeljena najugroženijima. Održane su još dve akcije davanja krvi u Žablju 13. 05. i prikupljena je 91 jedinica krvi, i u Čurugu 26. 05. 131 jedinica krvi. 05.-06. juna održan seminar Službe traženja.

        13. 06. u CK Vojvodine u Novom Sadu obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a u Čurugu je održano i druženje davalaca sa večerom, na kome su podeljena priznanja davaocima krvi. 16. 06. Crveni krst Žabalj i predsednik opštine Žabalj organizovali su prijem povodom Dana davalaca, uručena su priznanja davaocima sa 50 i 75 davanja, a skromne poklone uručili su i predstavnici lokalne samouprave uz skroman koktel.

        U toku avgusta održane su akcije DDK u sva četiri mesta i to 06. u Gospođincima sa 29 jedinica krvi, 18. u Đurđevu sa 36 jedinica krvi, 19. u Žablju sa 87 jedinica i 25. u Čurugu sa 128 jedinica krvi. Obeležen je i Svetski dan prve pomoći.

Početkom školske godine CK Gospođinci organizovao je „Trku za srećnije detinjstvo“ u saradnji sa OŠ i obezbedio nagrade za prvoplasirane u svim kategorijama (štampane majice).

        20. 09. Crveni krst Čurug organizovao je jednodnevni izlet sa ručkom za DDK, a obišli su manastir Kaonu, Valjevo i Divčibare, u isto vreme Crveni krst Žabalj i Đurđevo organizovali su izlet sa ručkom za DDK i tom prilikom posetili Jagodinu i manastire Ravanicu, Koporin i crkvu brvnaru Pokajnicu.

        U novembru su organizovane dve akcije davanja krvi u Žablju 11. sa 76 jedinica krvi i u Čurugu 24. sa 116 jedinica krvi. Od 28-30. 11. održan je seminar u Vrdniku za zdravstvene radnike u oblasti davalaštva krvi i pozitivnog pristupu prema davaocima, a učestvovali su dr V. Bogović i med. sestra V. Klepić iz Doma zdravlja Žabalj.

        Prvog decembra obeležen je Svetski dan borbe protiv AIDS-a, a odmah potom i još dve akcije davanja krvi u Gospođincima 03. sa 30 jedinica i Đurđevu 15, sa 59 jedinica krvi.

        Treba istaći da su aktivnosti bile na zavidnom nivou i da su rezultati zadovoljavajući, a na polju dobrovoljnog davalaštva krvi Crveni krst Žabalj je ostvario razultat od 5,33% odnosno prikupio 1461 jedinicu krvi na teritoriji opštine Žabalj, gde su Čuružani dali ogroman doprinos sa 507 jedinica. Za ovakav rezultat postignut u protekloj godini Crveni krst Žabalj će za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crvenom krstu Srbije dobiti PLAKETU „Za najhumaniju sredinu“.

        Na kraju ove priče treba reći da se nadamo još boljim razultatima i u okviru DDK i svih ostalih aktivnosti Crvenog krsta nama ostaje da im svima poželimo mnogo zdravlja i uspeha u svim humanim akcijama.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 28, 02, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *