Promocija knjige Miloša Jevtića „Živi zvuci Nenada Grujičića“

TITEL: Proteklog utorka (23. decembra) u Plavoj sali Opštinskog suda u Titelu, u organizaciji Narodne biblioteke “Stojan Trumić“, održana je promocija knjige autora Miloša Jevtića “Živi zvuci Nenada Grujičića“.

        Ovo je Jevtićeva 179 knjiga u Kolekciji “Odgovori“ u kojoj su razgovori vođeni s književnikom Nenadom Grujičićem tokom 2008. godine.

         U pozdravnoj besedi direktor Biblioteke Dušanka Buvač istakla je da je Miloš Jevtić, naš uvaženi novinar i publicista, 30 godina vodio emisiju “Gost“ Drugog programa Radio Beograda u kojoj je gostovalo oko 900 sagovornika, najuglednijih umetnika, naučnika i inteklektualaca. Emisije su se sastojale od tri tematska dela: životne biografije gosta, profesionalne biografije i odgovora na najrazličitija pitanja aktuelnog trenutka u kome sagovornik živi. Radio je najbrži medij, ali ne ostavlja trag, a da se to ne dogodi, Jevtić već 20 godina svoje razgovore objavljuje u Kolekciji “Odgovori“. Ova Kolekcija je na 51. međunarodnom sajmu knjiga proglašena za najbolju ediciju. O knjzi su govorili: Ivan Negrišorac, Lazar Čurčić, Miloš Jevtić i Nenad Grijučić.

         Prema rečima Ivana Negrišorca, knjige Miloša Jevtića imaju ogroman značaj za našu kulturu jer su mnogi njegovi ugledni sagovornici kroz razgovore često iznosili one stavove koje u običnim intervjuima ne bi kazali. To su često dragocene stvari za proučavanje i razumevanje pojedinih stvaralaca. Knjige Miloša Jevtića su prava riznica ovakvih dragocenosti. U knjizi “Živi zvuci Nenada grujičića“ veoma je lepo vidljiv razvojni put ovog pesnika i prozaiste kroz pažljivo dozirana pitanja o temama koje autor želi da sazna. Čitajući ovu knjigu, jasno se vidi da književnik Grujičić na vrlo zanimljiv način neguje svest o dvostrukom zavičaju. Njegov primarni zavičaj je Krajina, iako tamo nije rođen, iz koje je poneo najveće duhovno bogatstvo, ali i Vojvodina, u kojoj je rođen (Pančevo) i proveo svoje najranije detinjstvo (Šajkaš). On pronalazi suštinsku vezu između Krajine i Šajkaške, jer su Šajkaši bili vojnici-graničari kao i Krajišnici. Sve je to lepo opevao u “Šajkaškim sonetima“.

         Lazar Čurčić je govorio o slušanju radija u Titelu sa mnogo zanimljivih i nepoznatih istorijskih činjenica. Bilo je u Titelu mnogo intelektualaca, činovnika, zanatlija i bogatih poljoprivrednika, kako Srba tako i Nemaca, koji su redovno slušali radio i bili veoma dobro obavešteni o događajima u svetu i kod nas. Godine 1935. ili 1936. iz Titela je za beogradski radio uživo prenošen koncert pevačkog društva “Gusle“ povodom 60-godišnjeg jubileja iz sale hotela “Anker“. I u kući Čurčića redovno se slušao radio od sredine XX veka. Veoma su bile cenjene i slušane emisije koje je vodio Miloš Jevtić.

 

         Nenad Grujičić je titelskoj publici poklonio nekoliko svojih soneta, a za poeziju je rekao da je i mlada i stara, jer pesnici pevaju o vremenu koje je bilo, koje je sada i koje će biti. Istakao je da je sa Milošem Jevtićem bilo zadovoljstvo raditi jer ga nije sputavao ni u pitanjima ni u odgovorima. Mogao je dovoljno da otvori dušu da bi čitaoci saznali njegove stavove i dileme kako bi bolje razumeli njegovo delo.

         Miloš Jevtić je prvi put u Titelu i, kako kaže, pomalo je iznenađen ambijentom jer je svuda imao promocije, ali nigde i nikada u Sudu. Nije želeo da govori o svojoj knjizi jer su sagovornici sve kazali, ali je zato predložio da galerija slika u Titelu nosi ime “Stojan Trumić“, a biblioteka da dobije ime po Lazaru Čurčiću.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *