Deblokiran račun OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu

ŠAJKAŠ: Nakon dve godine i tri meseca, konačno je 18. decembra 2008. godine deblokiran račun Osnovnoj školi “Isidora Sekulić“ u Šajkašu.

        Tako je ova prosvetna ustanova ponovo došla u ravnopravan položaj sa ostalim školama u pogledu normalnog funkcionisanja. Račun je školi blokiran 13. septembra 2006. godine zbog duga prema izvođaču radova na novom školskom objektu Holding kompaniji “Rad“ iz Beograda u iznosu od preko 47 miliona dinara.

         Borba škole za deblokadu računa trajala je od prvog dana blokade pa sve do pre nekoliko dana, za koje su se vreme promenila tri ministra prosvete, što je bila još jedna od otežavajućih okolnosti u ovom procesu. U rešavanju ovog spora učestvovale su sve odgovarajuće strukture, od rukovodstva škole i lokalne samouprave do Pokrajinskog sekretara za prosvetu i Ministarstva prosvete Republike Srbije kao i direktora Holding kompanije “Rad“.

         Ključni momenat dogodio se 25. novembra 2008. godine na sastanku u Osnovnoj školi “Isidora Sekulić“ u Šajkašu, kada su pomoćnik Ministra prosvete RS Milanko Perišić, pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za prosvetu Jožef Kabok, direktor Holding kompanije “Rad“ Miloš Jovičić, predsednik Opštine Titel Milivoj Petrović, predsednik Skupštine opštine Titel Zdenko Babić i direktor škole Slaviša Jugović potpisali sporazum u vezi blokade računa. Sporazum ima tri tačke u kojima se navodi da škola priznaje osnovni dug prema Holding kompaniji “Rad“ u iznosu od 47.202.055 dinara umanjen za sredstva naplaćena blokadom računa i obavezala se da pripremi predlog sudskog poravnanja. Holding kompanija “Rad“ je saglasna sa izmirenjem osnovnog duga odričući se kamate u cilju dobre saradnje sa državnim institucijama i doprinosa normalnom funkcionisanju škole. Realizaciju sporazuma garantuju Ministarstvo prosvete RS, pokrajinski sekretarijat za obrazovanje APV i Opština Titel. Nakon toga ostali formalno-pravni postupci tekli su ubrzano, da bi račun što pre bio deblokiran.

         – Blokada računa onemogućavala je transfer novca prvenstveno od strane opštine prema školi kojim se pokrivaju svi materijalni, putni, troškovi stručnog usavršavanja i slično, tako da smo ceo protekli period bili na granici normalnog funkcionisanja. Siguran sam da problem nije rešen do kraja ove godine, škola ne bi mogla izdržati i sistem njenog funkcionisanja bi pao. Od strane Opštine imamo uveravanja da su sva sredstva namenjena školi za protekli period spremna i da će većina naših dugovanja do kraja godine biti izmirena – istakao je direktor škole Slaviša Jugović.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *