Čuružani u Hilandaru

U organizaciji Zadužbine Hilandaraca iz Beograda i udruženja Svetogoraca „Sveti Sava“ iz Novog Sada organizovano je pokloničko putovanje na Svetu Goru Atonsku u pravoslavnu Svetinju Manastir Hilandar u toku 2008. godine, počevši od marta do decembra u kontinuitetu.

        Sva ova putovanja su pored verskog imala i radni karakter, u toku marta i aprila organizovana je sadnja vinove loze na „Savinom polju“ i zasađeno je oko 45.000 sadnica. U toku septembra izvođeni su raznovrsni poslovi na obnovi unutrašnjeg i spoljašnjeg dela Manastira Hilandar, u ovim poslovima učestvovalo je i nekoliko meštana Čuruga koje je kao vođa radne grupe predvodio Petar Sladojević, predsednik Crkvenog odbora crkvene opštine Čurug. Pored njega svojim radom su doprinosili obnovi i braća: Branislav Jovanović, Jovan Božić, Vladimir Karać, Dragan Ševo, Srđan Poznan, Duško i Radoslav Radanović i Đurica Riđički. Pored Čuružana u obnovi ove naše Svetinje učestvovala su i braća iz drugih krajeva Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore.        

         Udruženje Svetogoraca „Sveti Sava“ iz Novog Sada i zadužbine Hilandaraca planira i u 2009. godini organizaciju putovanja Manastiru Hilandaru kako bi se doprinelo što bržem vraćanju njegovog starog sjaja. Sva verna braća koja su redovna na Bogosluženjima i koji imaju želju i Blagoslov svog duhovnika mogu se javiti Petru Sladojeviću na tel. 063/583-163 radi dogovora o eventualnom putovanju u ovu Srpsku Svetinju.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 30, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *