Humanost na delu

Mošorinci i Šajkašani dali krv

MOŠORIN, ŠAJKAŠ: Proteklog četvrtka (20. novembra) u organizaciji mesnih odbora Crvenog krsta, a uz pomoć terenske ekipe Zavoda za transfuziju krvi iz Novog Sada, u prostorijama zdravstvenih ambulanti u Mošorinu i Šajkašu održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovo je u Mošorinu treća ovogodišnja akcija. Odazvao se 21 davalac i svi su mogli da daju krv. Među njima je bilo četvoro koji su prvi put učestvovali u ovakvim akcijama: Milica Rusmir, Marica Krunić te braća Ljubiša i Milorad Miškov. U Mošorinu je bilo desetak izrazito mladih davalaca, što posebno raduje.

 

 

          U Šajkašu je nakon više od desetak godina održana akcija dobrovoljnog davanja krvi i odziv je bio prilično dobar. Odazvalo se 22 ljudi, ali je iz zdravstvenih razloga odbijeno šestoro, dok ih je sedmoro prvi put dalo krv. Novi davaoci u Šajkašu su: Bosiljka Jovanović, Dragan Peranović, Zora Tešić, Radmila Drinić, Nedeljko Krndija, Marija Kovačević i Pava Tepić.

          Najmlađa od svih davalaca u Šajkašu bila je Marija Kovačević, koja je prvi put dala krv:

          – Moj otac godinama daje krv pa sam i ja poželela da isto to uradim. Spletom okolnosti dogodilo se da baš danas prvi put učestvujem u ovakvoj akciji. Sve je odlično prošlo. Poručujem mladima da slede moj primer pa da i oni odvoje malo vremena da pomognu drugima.

          Doktor Vasa Kulidžan ističe da je Šajkaš veliko mesto sa oko 5.000 stanovnika i da njemu treba posvetiti više pažnje. Do sada su Šajkašani davali krv u Mošorinu i to u relativno malom broju pa se očekuje da će se u narednim akcijama broj povećavati. Bilo bi optimalno kada bi u svakoj akciji u Šajkašu učestvovalo od 30 do 40 ljudi. Naredna akcija biće za četiri meseca u istom danu u Mošorinu i Šajkašu.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 21, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *