Osniva se „Služba hitne medicinske pomoći“ u Žablju

Tragom informacije o formiranju „Službe hitne medicinske pomoći“ pri Domu zdravlja Žabalj posetili smo direktora ove ustanove, dr Branislava Kačara.

        Dr Kačar je rekao da je dobijena saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za zaštitu zdravlja da može da se formira Služba hitne pomoći (u daljem tekstu Hitna pomoć) u okviru Doma zdravlja Žabalj, odnosno na teritoriji opštine Žabalj, koju pokriva medicinskom zaštitom ova ustanova, sve četiri Mesne zajednice. Razlog i motiv za formiranje Hitne pomoći je da bi se građanima na teritoriji opštine pružila brza i adekvatna medicinska pomoć na licu mesta, a i prilikom transporta do ustanove u kojoj se pomoć pruža (Klinički centar, Institut u Kamenici).

        Po rečima dr Kačara Hitna Pomoć nije dežurstvo kakvo sada imamo nego je to služba koja u datom momentu reaguje, gde u vozilima postoje aparati pomoću kojih se pruža prva pomoć, a i tokom transporta bolesnika ili povređene osobe da se sačuvaju funkcije i spasi život, ako je povreda tave prirode, do zbrinjavanja u nekoj instituciji, bolnici gde se dalje primenjuje medicinski tretman. Prednost ove službe je i u tome što je do sada bilo organizovano dežurstvo lekara u dve ambulante Žabalj i Čurug gde je lekar izlazio po pozivu konstatovao bolest-povredu, te zatim pozivao po potrebi vozilo i transportovao bolesnika dalje što je bilo gubljenje vremena, a sa ovom službom izađe ekipa, na licu mesta pruži odmah adekvatnu pomoć pomoću aparata i po potrebi odmah transportuje pacijenta, uvek uz lekarsku pomoć i u transportu. Pošto će ova služba raditi 24 časa prednost je što će i lekari koji će se baviti primarnom zaštitom biti pošteđeni odlaska u kućne posete te će se više posvetiti pacijentima koji dođu u ambulantu, a i trebalo bi da počne funkcionisanje lečenja uz izabranog lekara .

        Što se tiče same službe oformljeno je pet timova koji u svom sastavu imaju lekara, medicinsku sestru i vozača, te dispečera koji će primati pozive, takođe lekari i centar će biti povezani i radio vezom i mobilnim telefonima tako da će ekipa moći da ide sa jednog mesta na drugo u slučaju hitnosti bez odlaska u bazu. U ovu svrhu su opremljena dva sanitetska vozila u kojima je oprema za pružanje pomoći i za to je utrošeno preko dva miliona dinara. Prostor gde će biti smeštena ova služba je u centralnoj zdravstvenoj stanici u Žablju, a i u njemu će biti instalirana oprema za pružanje prve pomoći. Kada počne sa radom dežuraće jedna ekipa s tim što će u najvećem mestu, Čurugu, zbog velikog prostora koji pokriva služba biti organizovano noćno dežurstvo lekara koji bi trebao da u saradnji sa ekipom deluje u samoj ambulanti „Dr Jovan Tucakov“. U saradnji sa Domom zdravlja u Temerinu koji već nekoliko godina ima službu dr Vidović već sada radi edukaciju timova koji treba da počnu da rade u okviru službe, a edukacija se sastoji u rukovanju opremom koja se koristi u ovoj službi. Na pitanje potpisnika ovih redova da li će biti dovoljna samo jedna ekipa dr Kačar je odgovorio da će naseljeno mesto Čurug imati dežurnog lekara koji će delovati na terenu u saradnji sa službom. Takođe pored ova dva specijalizovana vozila planira se nabavka još jednog koje će biti isto tako opremljeno najsavremenijom opremom, dok će u vlasništvu takođe biti tri vozila za prevoz bolesnika kojima je to potrebno nezavisno od službe.

        Na kraju, dr Kačar smatra da će se formiranjem ove službe obezbediti adekvatna zdravstvena zaštita pacijenata na teritoriji koju pokriva Dom zdravlja Žabalj jer pored specijalističkih službi koje već poseduje ovo će biti kvalitet više u pružanju medicinskih usluga.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 20, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *