Ljubav je savršenstvo sveta

U Gardinovcima promovisana šesta zbirka pesama Velinke Janić Karanović


          GARDINOVCI: Protekle subote u prepunom Lovačkom domu  u Gardinovcima održana je promocija još jedne, šeste po redu, zbirke pesama Velinke Janić Karanović pod naslovom “Tajanstvo“. O knjizi su govorili književnici, Miloš Anđelić, predsednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju i Zdravko Ivanković, odgovorni urednik USKOR-a iz Beograda. U programu koji je vodio novinar i publicista Nikola Turajlić učestvovali su: ženska pevačka grupa “Sarke“ iz Gardinovaca, Dominka Arsić, Branka Vidić, Jelica Stojkov, Miroslav Koledin i Mirko Žigić pesnici iz Gardinovaca, Esad Mešić, Mira Banović, Miša Anđelić i Zdravko Ivanković pesnici iz Beograda te Bora Ilić aforističar i humorista iz Beograda. Uz viđenije ljude iz Gardinovaca, promociji su prisustvovali potpredsednik titelske opštine Milan Nastasić i Nikola Nedić predsednik “Koviljskog kulturnog kruga“ koji deluje kao ogranak USKOR-a.

 

 

          U najnovijoj zbirci “Tajanstvo“ sedamdesetak pesama raspoređeno je u četiri ciklusa: “Ljubav nas pokreće“, Ljubav je od boga dar“, “Ljubav je sveta“ i “Ljubav je savršenstvo sveta“. Dakle, cela knjiga je posvećena ljubavi, što je i osnovni moto Velinkinog pesničkog opusa. “Ljubav je savršenstvo“ kaže pesnikinja jer “postoji u svakoj zemaljskoj stvari“ a bez nje je čovek “kao ranjena ptica koja ne može da uzleti“.

          Velinka Janić Karanović je do ove knjige objavila pet zbirki pesama: “Sanjarim“ (2002. godine), “Put lepe reči“ (2003.), “Kad spoznaš“ (2004.), “Rastopljeni biseri“ (2005.) i “Odsjaj“ u koautorsvu sa Čedom Plavšićem. Član je USKOR-a iz Beograda i Društva “Šajkaška“ iz Šajkaša. Živi i stvara u Šajkašu i Gardinovcima.

 

TAJANSTVO

 

O, kako sam spremna,

u svojoj pesničkoj duši,

da dam ljubav,

veću od ove planete,

gde je sve spleteno

nebeskim preslikom.

Ko će razumeti naše duše,

to tajanstvo,

protkano nitima neba

gde caruje beskraj,

gde nema kraja?

Početak nove pesme je

novo svitanje.

Noćima do tajanstva duše,

čežnje nad čežnjama.

Ko može dati više

od nedokučivog,

od veličine,

datog nam neba u nama,

onda kad poklanjamo

i dušu i uzdah voljenima,

kad spevamo pesmu nad pesmama,

u ime ljubavi.

 

Velinka Janić Karanović

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 17, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *