Čuruške noći mladog vina

I ove godine po četvrti put tradicionalno udruženje vinogradara, voćara i vinara „Boronj“ iz Čuruga je organizovalo kulturno-turističku manifestaciju „Čuruške noći mladog vina“.



        Na pitanje za ime manifestacije predsednik udruženja Gavra Botić je rekao da je ovo pravo vreme za prvo pretakanje novog vina (ovogodišnji rod) i da je to provera da se vidi kakva će se vina piti u narednoj godini kao i za nastupajuće velike praznike. Na ovu manifestaciju čuruškog udruženja su se odazvala mnoga udruženja iz Bačke i Banata i doneli svoje uzorke da se proveri kvalitet vina.

        Za ocenjivanje je prijavljeno oko tridesetak uzoraka što belih što crvenih vina, a komisija u sastavu: Tanja Đuričić dipl. ing. tehnologije enolog, Mirjana Popov dipl. ing. tehnologije „Navip“ i mr. Vladimir Puškaš sa tehnološkog fakulteta iz Novog Sada. Posle ocenjivanja komisija je dodelila i nagrade: treće mesto za vino „ŠARDONE“ dobio je Gavra Botić udruženje „Boronj“ iz Čuruga (18,87 poena), drugo mesto za vino „RIZLING“ dobio je Ljubomir Stanimirov „Boronj“ Čurug (18,93 poena) i prvo mesto za vino „Šardone“ osvojila je Aleksandra Botić „Boronj“ Čurug (19,33 poena). Što se tiče crnih vina komisija je odlučila pri ocenjivanju ovako: treće mesto osvojio je Antal Nađ-Toni iz Pančeva za vino Vranac (18,60 poena), drugo mesto Miroslav Đ. + Antal Nađ-Toni Pančevo za Kabernet-Sovinjon (18,66 poena) i prvo mesto Aleksandar Biberčić iz Sremske Kamenice za vino Vranac (18,73 poena). Posetioci su takođe imali pravo izbora i to tako što su degustirali vina pod šifrom, a zatim dali glas onome vino za koje su smatrali da je najbolje, a za najbolje je proglašeno vino Milana Savić iz udruženja „Boronj“ Čurug.

        Ovoj manifestaciji je prisustvovao i Goran Adžić, dipl. ing. Tehnologije, enolog iz Čoke koji je ovu manifestaciju ocenio kao vrlo dobru jer to je vreme kada se proverava sadašnji kvalitet vina. Predsednik komisije, Tanja Đuričić je rekla da su bela vina izuzetnog kvaliteta jer je godina bila odlična za proizvodnju grožđa, dok crvena vina zbog podneblja nisu posebno dobra jer sorte za ova vina bolje uspevaju u Makedoniji. Gosti su posluženi i goveđim gulašom, te pogačicama sa čvarcima uz koje je moglo da se degustira svako vino. Goste je zabavljao i orkesta muzičara iz Čuruga u sastavu Dragan Tulenčić, Miroslav Gvozdenac, Želimir Bečejac i Branislav Srećkov, a na kratko su bili prisutni i trubači iz okoline Vranja.

         Posle dodele nagrada druženje je nastavljeno do kasnih sati uz vino i priče o vinu, a zakazano je već sledeće druženje u Čurugu za vinogradarsku esnafsku slavu Sv. Trifun (14. februar 2009.) kada će biti organizovan Vinski bal. Pored članova udruženja „Boronj“ učešće u ovoj manifestaciji uzele su članice Kola Srpskih Sestara iz Čuruga koje su posluživale vino za degustaciju, Borivoj Dragin koji je skuvao odličan gulaš po oceni svih prisutnih kao i gospođa Dana Stanimirov koja je pripremila odlične pogačice. Manifestaciji je pored mnogobrojnih takmičara i gostiju prisustvovala i gospođa Marija Čupić, direktor Turističke organizacije SO Žabalj, koja je rekla da je udruženje „Boronj“ najaktivnije na prostoru opštine i da su oni u okviru prezentacije turističkih potencijala opštine već predstavljeni na mnogim manifestacijama.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 17, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *