Čuruški salaši i Stara Tisa

ŽABALJ: U Žablju je 3. novembra povodom Mitrovdana, Dana opštine, otvorena prodajna izložba slika Slobodana Bobe Stojanovića, slikara i likovnog pedagoga iz Čuruga.


        Galerija Opštinske narodne biblioteke “Veljko Petrović“ bila je pretesna da primi sve ljubitelje slikarstva koji su poželeli da vide najnovija dela ovog umetnika. Izloženo je 30 ulja na platnu i 10 akvarela. Ulja su slikana na dve teme: Stara Tisa kod Čuruga i salaši u okruženju, koji svakim danom nestaju. Akvareli su sa motivima salaša. 

          Direktor Biblioteke, ujedno i domaćin, Dubravka Dudić pozdravila je prisutne, istakavši da je slikar svojim delom pronašao način “da zaustavi prolaznost i spase ono što nestaje“. Izložbu je otvorio Radomir Miljojković, književnik, naglasivši u svojoj besedi “da su veliki svetski slikari bili različitih karakternih osobina, od egocentrika i duševnih bolesnika, ovisnika od različitih poroka pa čak i ubica i to nije umanjivalo njihov značaj u umetnosti. Ali biti dobar slikar i likovni pedagog, koji svoje znanje želi da prenese na druge i uspešan je u tom, to mora biti plemenit čovek, baš kao što je Slobodan Stojanović. Zahvaljujem mu se u ime svih kojima je usadio ljubav za ovu lepu umetnost.“

          – Hvala svima koji ste došli, jer bez publike nema ni izložbe. Na kraju svake godine organizujem izložbu da se vidi šta sam uradio u proteklom periodu. I dalje ću tako raditi, sve dok budem imao zdravlja i vremena – rekao je Stojanović i nastavio. –Veoma volim boje i s njima eksperimentušem. Najviše me zanima plava, koja sa narandžastom daje lep sklad, koji sam na nekima od ovih slika pokušao da postignem. Zanimljive su mi i kombinacije: crveno-zeleno i žuto-ljubičasto. Volim da slikam salaše i Staru Tisu u svim godišnjim dobima, ali i mrtvu prirodu sa živom pozadinom, koja takođe može biti veoma inspirativna.

          Nakon službenog programa, u kome je učestvovao i Mešoviti hor “Pastorala“ iz Žablja, publika je dobila priliku da pažljivije pogleda izložene slike. Najveću pažnju privukli su im motivi Stare Tise i jedna slika na kojoj su iz neobičnog ugla naslikani lokvanji. O ovoj slici autor kaže:

          – Motiv lokvanja podseća na Kloda Monea, a slikani su na likovnoj koloniji u Gospođincima. Lokvanji su iz Jegričke. Slikao sam ih sa mosta, pod uglom od 45 stepeni, gde ne možete videti nebo. Uostalom, nebo bi ovde bilo suvišno. Za mene su lokvanji i trska najlepše cveće. Zamislite, u Čurugu trsku još uvek pale, a ona je stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama!

          Izložba će biti otvorena do sredine novembra.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 06, 11, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *