Šljivik pobratimstva

Već četiri godine ima kako su se mesne zajednice Brankovina (opština Valjevo) i Čurug (opština Žabalj) pobratimile i potpisale Povelju o Bratimljenju.



        Od tog vremena pobratimi dolaze jedni drugima u posetu, druže se, za važne datume pomažu jedni drugima i pozivaju na svečanosti. Ove dve mesne zajednice povezuje i vrlo slična istorija. Brankovina je poznata po tome da su u njoj živele i radile ličnosti koje su obeležile istoriju Srbije u XIX veku (Prota Mateja Nenadović) i najveća pesnikinja XX veka, Desanka Maksimović. Čurug takođe ima bogatu istoriju i za njega se vezuju poznate ličnosti poput Laze Pačua i mnogih drugih. Najpoznatiji je svakako Akademik prof. dr Jovan Tucakov, fitolog (travar), naš čika Jova.

        Ove godine Brankovčani su rešili da poklone šljivik svojim pobratimima da ih podseća na pobratimstvo, a simboličnom sadnjom 51 sadnice iskazali su iskrenu želju da ono traje decenijama. Naime u subotu, 14.03. predstavnici MZ Brankovina, doneli su u Čurug 50 sadnica šljive sorte „Stenlej“ i u saradnji sa domaćinima posadili ih u prostoru bašte Lovačkog doma u Čurugu, zasađena je i sadnica jedne jabuke. Predstavnik Brankovine, Aleksandar Panić je rekao da je ovo dar da se Čuružani uvek sete i nastave pobratimstvo, ne samo sadašnje generacije već i sve buduće. Dragica Dragin, predstavnica Čuružana je istakla da je ovo u stvari početak i privredne saradnje dve Mesne zajednice. Posle sadnje nastavljeno je druženje tako što su gosti obišli domaćinstva svojih prijatelja i uverili se kako i čime se bave poljoprivrednici i uopšte građani Čuruga. Po oceni oba predstavnika mesnih zajednica ovo je tek početak i neće se na tome zaustaviti, a saradnja će se nastaviti u svim oblastima i privrede i života.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 16, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *