БИНДАС, Ђура

гркокатолички свештеник, русински национални и културни радник, публициста ( Руски Крстур, 23. 03. 1877 – Врбас, 24. 01. 1958)

 

        Основну школу похађао је у родном месту, гимназију у Винковцима и Загребу, где је био питомац гркокатоличке семинарије. Богословију је студирао у Ужгороду (Украјина). Посвећен је за свештеника 1901. и од тада делује у оквиру Крижевачке гркокатоличке епархије. После краће службе у Сошицама  (Жумберк)  био је капелан у Руском Крстуру до 1912, у Ђурђеву до 1923, потом у Куцури и у Старом Врбасу остаје у свештеничком позиву до краја живота.
        Највећи траг оставио је у периодици Русина у Војводини. Уз Гаврила Костељника био је иницијатор стварања Русинског народног просветног друштва Просвета, у којем је био потпредседник, а од 1936. до 1941. председник. Био је уредник Русинског календара. Уредио је више значајних књига на русинском језику. У својим текстовима залагао се за просвећивање народа и поштовање гркокатоличке цркве. Зступао је идеју лојалности Русина према југословенској држави и монархији.

(Ђ. Харди, СБР, том 1)

Autor: Rade Aničić
Datum: 26, 03, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *