Cveće na spomen-obeležje poginulim vazduhoplovcima

Povodom 67. godišnjice fašističkog napada na Beograd i Jugoslaviju

        U nedelju 6. aprila, povodom 67. godišnjice fašističkog napada na Beograd i Jugoslaviju, položeni su venci i cveće na spomen obeležje hrabrim vazduhoplovcima, koje se nalazi pored regionalnog puta Novi Sad – Titel, gotovo na tromeđi atara Vilova, Gardinovaca i Šajkaša.

        Slavko D. Zelenika, poručnik, izviđač, rođen 1916. u Prijedoru, Todor J. Radović, niži vojno-tehnički činovnik 3. klase, pilot, rođen 1905. u Ostrošcu kod Karlovca, Blagoje M. Bakić, narednik, radiotelegrafista, strelac, rođen 1912. u Zabrđu kod Andrijevice Vladimir Z. Gorup, narednik, vojnik, pilot-lovac, rođen 1908. godine u Trstu, poleteli su da brane Beograd i Jugoslaviju i izginuli u neravnopravnoj borbi protiv nemačkih lovaca na nebu iznad atara Šajkaša, Gardinovaca i Vilova.

        U znak sećanja na sve znane i neznane hrabre vazduhoplovce, vence i cveće položili su: delegacija Vojske Srbije, Milivoj Petrović predsednik Opštine Titel, Ljubomir Buljin predsednik SUBNOR-a opštine Titel, Slavoljub Mihailović predsedik Udruženja pilota i padobranaca Vojvodine i Rade Kević predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a. Održane su kratke besede u kojima se isticala potreba negovanja uspomena na hrabre branioce naše zemlje, a učenici osnovnih škola iz Gardinovaca, Vilova i Mošorina izveli su prigodan recital. Na kraju, na iznenađenje prisutnih, spomen-obeležje je nadleteo školski avion iz koga je iskočio padobranac koji se priključio učesnicima programa.


Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 06, 04, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *