„Pokaži, pa ću znati“ okupila preko 300 učesnika

Osnovni cilj manifestacije „Pokaži, pa ću znati“ da sačuvamo od zaborava stara jela i rukotvorine ostvarili smo uz veliki broj učesnika i posetilaca, ističe Snežana Pajić, jedna iz grupe entuzijasta koji su pokrenuli i organizovali ovu lepu manifestaciju.


        Na brojnim stolovima posetioci su imali priliku da vide i probaju stara jela iz Donjeg Srema, iz okoline Kupresa, Jajca, ali i jela koja se spremaju u Loku, Vilovu, Gardinovcima, Mošorinu, Perlezu, Belom Blatu. Ankica Milinov iz Mošorina izložila je nekoliko vrsta lisnatog sira po receptu svekrvine tetke, Daliborka Lazić iz Titela iznela je rastezano testo sa bundevom, višnjama i grizom, a njena komšinica Boja Marinkov napravila je bosansku proju. Branka Pavlov iz Mošorina izložila je kompletnu svatovsku opremu, sa odličnom slatkom maminom pogačom. Aktiv žena iz Perleza radi šest godina, a danas smo za posetioce pripremili stara jela koja su nagrađivana, pogaču od štapića, pužiće sa sirom, savijače, banatski kolač sa suvim grožđem, bosanske pite, a iza nas je ručni rad naših žena koji je osvojio prvo mesto na opštinskom takmičenju, ističe Jovanka Srdanov, predsednica Aktiva žena iz Perleza. Zapaženi su bili stolovi članica Aktiva žena Titelskih društava „Tiski cvet“ i „Jovan Popović“. Ljubica Bastajić iz  Titela je pored sremskih jela izložila ručne radove koje je dobila na poklon od bake, a Nada Ćuruvija pokazuje prelep šlingani peškir star preko 120 godina koji se u kući njene komšinice drži na ikoni… – Ove drvene klompe su stare preko 60 godina i nosio ih je zimi moj deda. To je zimska obuća. U klompe se stavljala slama, obuvale vunene čarape i oblačile somotne pantalone. Svaki par klompi je imao žig, da se zna ko ih je proizveo, priča Zorica Radanov iz Titela.

         Predstavili su se i Etno kuća Bogojević iz Titela, „Bombonica“ iz Čuruga koji preko 100 godina ručno proizvode svilene  bombone i liciderska srca, Poslastičarnica M, Etno radionica iz Belog Blata, grnčari iz Gardinovaca…

         U bogatom programu nastupili su članovi AKUD-a „Vuk Karadžić“ iz Temerina, koji su se upravo vratili sa gostovanja iz Grčke, MKUD „Tiski cvet“, dobošar Jovan Čudanov, Pisac i glumac Gojko Todorović, mladi harmonikaši. Svakako je najveću pažnju izazvao nastup grupe žena – veteranki koje su izvele igre iz okoline Jajca u izuzetno starim narodnim nošnjama, te petnaestak titelskih harmonikaša od 12 do 80 godina koji su najbolji primer naziva manifestacije „Pokaži, pa ću znati“. Šajkaške planinarke su napravile panoe starih zanata i kažu – Recepte starih jela izloženih danas smo sakupili i za narednu manifestaciju biće objavljeni u prigodnoj knjižici recepata.


Autor: Dušanka Buvač
Datum: 09, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *