KUD “Šajkaš“

Kulturno-umetničko društvo “Šajkaš” i ovog proleća je bilo veoma aktivno. Dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom, održavaju se probe folkloraca svih uzrasta, a pred važnije nastupe sastaju se i češće. Velike nade se polažu u folklorni ansambl koji čine deca uzrasta od petog do osmog razreda, gde ima veoma talentovanih igrača. Zato oni sve više nastupaju, kako kod nas tako i na strani.

          Krajem aprila (24-26. IV) dečji sastavi su učestvovali na tradicionalnoj manifestaciji “Istinijada” koju u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke organizuje tamošnje lovačko društvo. To je, ustvari, smotra lovačkog umeća, tradicionalnih igara, folklora i pesništva koja okuplja stanovništvo Bosanske Krajine a imaju goste i iz drugih krajeva srpskog etničkog prostora. Kako je veliki broj Šajkašana poreklom iz ovih krajeva, ovde su mnogi susreli svoje bliže i dalje rođake. Zato je ovaj susret ostao nezaboravan, a Banjalučani će uzvratiti posetu Šajkašanima najverovatnije za šajkašku slavu.
          Na programu “Sirijade” u Mošorinu i ovoga puta nastupila je prva postava.
          I ove godine leptirići KUD-a “Šajkaš” su učestvovali na “Zmajevim dečjim igrama” u Novom Sadu. Oni su se prvi put pokazali kao izvanredan sastav i od tada su na ovoj čuvenoj manifestaciji redovni gosti.
          U kulturnom delu programa treće po redu šajkaške “Mu(n)dijade”, po običaju, nastupile su sve tri foloklorne sekcije, a najmlađi su pokupili najviše simpatija.
          Za Vidovdan, 28. juna, prvi put su za slavu na Klisi učestvovale dve dečje grupe KUD-a “Šajkaš”.
          I dalje se održavaju redovne probe i vrše se pripreme za učešća na “Šajkaškim danima”, šajkaškom Ražnju”, šajkaškoj slavi, a pripremaju se da ugoste i Kulturno-umetničko društvo “Anilana” iz poljskog grada Lođa. Zaslužena pauza biće u prve tri nedelje avgusta.


          Aktiv žena, koji deluje pri KUD-u svečanom sednicom i večerom skromno je obeležio dve godine postojanja i rada. Učestvovali su na mošorinskoj “Sirijadi”, a dobru saradnju uspostavili su sa Klubom penzionera iz Kovilja, “Koviljskim kulturnim krugom” kao ogrankom USKOR-a iz Beograda i Aktivom žena “Dren” iz Gardinovaca sa kojima su bili na izletu na Dunavu. Takođe su u Sali KUD-a organizovali bal “U susret letu” gde su im u gostima bili prijatelji iz Gardinovaca, Kovilja, Vilova i drugih naselja.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *