Laboratorijske usluge kao u velikim Domovima zdravlja

Dobro opremljene laboratorije u Titelu i Šajkašu omogućile su daleko širu lepezu usluga kao u većim Domovima zdravlja.

        U martu ove godine, nakon školovanja, titelski Dom zdravlja je dobio specijalistu kliničke biohemije, doktora Magdolnu Borbaš. Smatrala je da se može poboljšati  kvalitet rada i pružiti kompletnija usluga pacijentima.

         Cilj je bio da se ujednači nivo usluga u Titelu i Šajkašu jer u obe ustanove gravitira približno isti broj pacijenata. Tako je i za ambulantu u Šajkašu nabavljen hematološki automatski brojač (ranije se radilo samo sa mikroskopom) koji izdaje nalaz kompletne krvne slike sa 27 parametara – broj eritrocita sa svim eritrocitnim parametrima, broj leukocita sa diferencijalnom leukocitnom formulom, koncentracija hemoglobina, hematokrit, broj trombocita sa trombocitnim pokazateljima, histogram sve tri loze. – Nabavljeno je i vodeno kupatilo koje koristimo za odvajanje seruma za biohemijske analize, kupljen je frižider za čuvanje krvi, i premešten je UPS uređaj za neprekidno napajanje iz Titela u Šajkaš, a obezbeđena je i još jedna prostorija zbog proširenja obima poslova, priča dr Borbaš.
        U Titelu je relativno nova labaratorijska oprema, ali je obezbeđena stolica za pacijente kojima se vadi krv. Ovde su uvedene i nove analize GGT (gama glutamil transferaza) i bilrubina.
       Doktorka Borbaš naglašava da se izlazi u susret pacijentima i od avgusta je omogućeno da se urade i analize koje se ne rade u domovima zdravlja. U laboratoriji u Titelu ili Šajkašu pacijentima se izvadi krv i serum šalje u Novi Sad u Zavod za laboratorijsku dijagnozu da bi se odredio, između ostalog, nivo hormona štitne žlezde, nivo elektrolita, tumor markeri za rano otkrivanje malignih oboljenja, sve vrste antitela, reuma faktori, tako da pacijenti ne moraju šetati od jedne do druge zdravstvene ustanove po Novom Sadu. Svi rezultati dobiju se u laboratorijama.
       
Za svu potrebnu opremu i remont hematološkog aparata MS-9 izdvojeno je 250 000 dinara iz sredstava budžeta opštine.


Autor: Dušanka Buvač
Datum: 04, 09, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *