U poseti PP "Titel" AD

Ove godine agronomske greške najupečatljivije su se odrazile na prinose poljoprivrednih kultura jer su izuzetno visoke temperature prekinule vegetaciju, tvrdi Goran Jovanović, agronom, tehnički direktor PP „Titel“ AD.

        – Uz dosledno poštovanje svih agrotehničkih mera, i pored svih vremenskih neprilika, ostvarenim dosadašnjim prinosima smo, uglavnom, zadovoljni. Bilo bi i bolje da nije bilo grada koji je naneo velike štete na 1500 hektara zasejanim ratarskim kulturama, pogotovo u Gardinovcima, ističe Jovanović. Posejali su u optimalnom roku i rane grupe hibrida tako da su imali dobar prinos uljane repice, preko 3600 kg suncokreta po hektaru, a počeli su i sa košnjom kukuruza. Nepovoljna godina se odrazila i na berzama tako da su znatno skočile cene ratarskih kultura, pa je cena pšenice trenutno preko 16 dinara.
        Jovanović priča da se firma počela ponovo baviti organizacijom kooperativne proizvodnje – plasmanom repromaterijala paorima i otkupom njihove proizvodnje. Trenutno je aktuelno uslužno košenje i otkup kukuruza po ceni 12 dinara za kilogram Tel-kel sa vlagom do 28%. Zimski period će iskoristiti da svoje kooperante upoznaju sa najnovijim dostignućima u agraru.
        Ovog proleća aktivirali su nekorišćeni sistem za navodnjavanje premeštajući ga iz Šajkaša u Titel i navodnjavajući 200 hektara u Donjem polju. Pored paprike, koja se godinama sadi, zasadili su proletos 25 ha luka, uz dobar prinos. Sve više će biti zastupljene povrtarske kulture, preko 200 ha, koje će skladištiti u vlastitoj hladnjači kapaciteta 800 tona, nastaloj adaptiranjem jednog hangara. Ova godina ostaće upamćena po značajnijoj proizvodnji semenskog kukuruza, soje, pšenice koji se dorađuju u doradnom centru čiji će se kapacitet znatno povećati. Počeli su i sa rekonstrukcijom 2 hektara plastenika koji nisu u funkciji dvadesetak godina. Značajni planovi su vezani za proširenje postojećih farmi krava i svinja.
        Poljoprivredno preduzeće „Titel“ AD za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju narednog vikenda biće domaćin manifestacije pod nazivom „Dani Džon Dira“. Organizator, novosadska firma „Res trejd“, predstavnik poznatog  američkog proizvođača poljoprivredne mehanizacije pokazaće postojeće i najnovije tehnologije obrade zemlje, nege useva i žetve. Oni imaju skoro 5000 hektara vlastitih površina i površina u zakupu i upravo ih obrađuju sa ovom mehanizacijom, a kako ističe Goran Jovanović, Titel će biti sedište Centra za teoretsku i praktičnu obuku svih distributera „Džon Dira“ na Balkanu, mesto za obuku korisnika ove mehanizacije, ali i centar za proširenje znanja studenata i srednjoškolaca poljoprivrednog profila iz cele Srbije. Okupiće se predstavnici Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednih instituta, kombinata i ratara da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 05, 09, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *