Oda rataru i oranici

Uspešan debi Vere S. Čelić u rodnoj Šajkaškoj

        U sali Kulturno-umetničkog društva “Šajkaš“, a u organizaciji Aktiva žena koji deluje pri ovom društvu, održano je proteklog vikenda još jedno veoma uspelo veče poezije Vere S. Čelić iz Loka. Ovo je Verino prvo samostalno pesničko veče u rodnoj Šajkaškoj. Do sada je ona samostalno nastupala jedino u Beogradu. Uz brojne Šajkašane, velike i male, i goste iz drugih naselja Šajkaške, pesničkom druženju prisustvovali su i predsednik Skupštine opštine Titel Milan Nastasić kao i direktor Narodne biblioteke “Stojan Trumić“ iz Titela Đorđe Šarkić.

           Za najmlađe, kojih je bilo u priličnom broju, Vera je govorila dečje pesme iz svoje najnovije zbirke “Koje je boje osmeh“. Bilo je tu od realističkih do bajkovitih pesmica iz kojih su deca mogla saznati o životu i radostima najmlađih u nekima, za njih, davno prohujalim vremenima. Starijima je pesnikinja priuštila ciklus pesama o ravnici i selu, koje su prava oda rataru i oranici. Brojne slike iz pesama vraćale su prisutne u detinjstvo, lepo ali teško, što je kod nekih propraćeno i po kojom suzom. Završila je ciklusom boemskih pesama, kojim će se uskoro pojaviti i na beogradskoj Skadarliji. Na kraju programa, pozvala je prisutne kolege pesnike koji su govorili svoje pesme: Velinka Janić – Karanović, Slavka Popović, Dragan Kolarov i Mirko Žigić. U programu je učestvovao i Dejan Kuzmanović, učenik šestog razreda Osnovne škole “Isidora Sekulić“ iz Šajkaša, koji je na fruli izveo nekoliko poznatih narodnih pesama i igara.
          Vera S. Čelić piše pesme rane mladosti. Do sada je objavila tri zbirke pesama: “Baterija“ (ratni dnevnik iz 1999.), “Ranjena srna“ (2004.) i “Koje je boje osmeh“ (2007.). Od 2006. godine član je Udruženja književnika Srbije.

           Da to ne bude zapamćeno samo kao pesničko veče potrudile su se članice Aktiva žena koje su pripremile skromnu, ali zanimljivu i lepu izložbu ručnih radova, starih upotrebnih predmeta i plodova oranice. Nakon programa prisutni su probali i razne đakonije domaće kuhinje.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 03, 09, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *