Orkansko nevreme praćeno ledom pogodilo Mošorin i Vilovo

Raskrivalo kuće, čupalo drveće, uništavalo useve

          MOŠORIN, VILOVO: Orkansko nevreme praćeno ledom pogodilo je proteklog ponedeljka oko 18,30 časova Mošorin i Vilovo, nanevši ogromne štete usevima, voću, privrednim i stambenim objektima. Nevreme kao da se nameračilo na Šajkašku – pre nekoliko dana led je tukao od Titela do Kovilja, a ovog puta je prošao nešto severnije, preko Mošorina i Vilova. Gradonosni oblaci opet su stigli iz Banata praćeni prolomom oblaka pa je za nešto više od pola sata palo 85,7 mm padavina po četvornom metru. To je stvorilo ogromne bujice koje su se niz surduke sručile sa Brega u naselja, napunivši kanale vodom i blatom, zatvorivši propuste, što je prouzrokovalo plavljenje brojnih privrednih i stambenih objekata. Snažan vetar lomio je i čupao drveće, raskrivao stambene i privredne objekte a kiša i led koji su ga pratili uništavali su ono što je preostalo. Mnoge raskrivene kuće natopljene su vodom tako da su stradali podovi i nameštaj. U atarima, na Bregu i ritu, led je naneo veliku štetu bostanu, žitu i kukuruzu. Voće i povrće u baštama najvećeg dela Mošorina potpuno je uništeno.

 

          Odmah po prestanku nevremena na teren je izašao Milan Nastasić, predsednik Skupštine opštine Titel. Videvši ogromne naslage blata u Vilovu na regionalnom putu Novi Sad – Titel, pozvao je putare i policiju da ovu važnu saobraćajnicu osposobe za nesmetan prolaz vozila. Sutradan je i opštinska komisija, na čelu sa Stevanom Gečevskim načelnikom za privredu, obišla pomenute atare i naselja i prema prvoj nezvaničnoj informaciji, utvrdila velike štete koje je pričinilo nevreme.

          Mnogi meštani dolaze u prostorije mesnih zajednica i prijavljuju štete. Na osnovu prijava obišli smo nekoliko oštećenih domaćinstava u Mošorinu, gde je šteta mnogo veća. Jovanu Ignjiću, Čarnojevićeva 23, vetar je otkrio štalu a table kojima je bila pokrivena razbijao i nosio po dvorištu, preko kuće i puta čak pedesetak metara daleko. Jedna tabla je razbila prozor od kuće a staklo je povredilo snaju Borjanu i njenog brata Borislava. Ignjićima je još oštećen krov kuće, raskrivena šupa, uništena bašta. Milovanu Đurđeviću, Jovanovićeva 3a, vetar je iščupao veliko orahovo drvo i oborio ga na kuću. Marku Bogdaniću i njegovom komšiji Radomiru Madžaru vetar je raskrio kuće i pomoćne objekte, ali su oni već iste večeri uz pomoć rođaka i prijatelja neoštećeni deo crepa vratili tamo gde je bilo najkritičnije.

 

        – Ovo što vi sada vidite nije ništa u odnosu na ranije stanje. Hvala svima koji su nam pomogli kad je bilo najteže – kažu komšije Marko i Radomir.

          Najteže je stanje kod Blagoja Pavlovića kome je vetar raskrio kuću i čardake, a krov od štale i šupe prebacio u komšijsko dvorište. I njegovom sinu Milovanu raskriveni su pomoćni objekti.

        – I šta sad da radimo? Šteta je ogromna, a mi nismo u stanju da sve to tako brzo popravimo i dovedemo u prijašnje stanje. Prijavili smo štetu u Mesnoj zajednici pa ćemo da vidimo – kaže Blagoje u nadi na će mu neko pomoći.

 

        – Neka ljudi prijavljuju štete, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći – ističe predsednik Nastasić. – Naša komisija za procenu šteta je već na terenu. Sve ćemo podatke prikupiti i poslati nadležnima u Republiku i Pokrajinu. Ako šteta bude toliko velika, proglasićemo ovo elementarnom nepogodom. Ali ne zavisi samo od nas, jer se još uvek sve finansira iz privremenog budžeta. Sredstva koja dobijemo sigurno ćemo pravilno rasporediti. Poljoprivrednici moraju da prihvate još jednu realnost, a to je da ubuduće neće biti nadoknade štete ako ono za čega se traži nije osigurano.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 29, 05, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *