Veče pesnika i slikara

U Mošorinu proteklog vikenda…

          U organizaciji Društva “Šajkaška“, u Mošorinu je proteklog vikenda održano druženje pesnika i slikara Šajkaške i svih koji vole ove grane umetnosti. Domaćin ovog, sada se već može reći tradicionalnog, okupljanja slikara i pesnika je mošorinski slikar – amater Mića Krunić, a prisustvovali su mu Stevan Krunić, sveštenik, Ljubinko Krunić, predsednik AKUD-a “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, Nikola Nedić, predsednik Mesnog odbora Udruženja penzionera iz Kovilja i “Koviljskog kulturnog kruga“, Milivoj Petrović, predsednik titelske opštine,  kao i brojni gosti iz mnogih naselja Šajkaške.
           U programu koji je vodila Jovanka Bekvalac prvo je predstavljen dr Mladen Dražetin, po ocu Mošorinac, koji živi i radi u Novom Sadu. Dražetin je govorio o svom radu na polju društvenih nauka i kulture a kod nas i u svetu je poznat kao tvorac dopisnog pozorišta, kao novog pozorišnog pravca. Piše pesme za decu i odrasle, a prisutnima se predstavio sa dve pesme.
           Bekvalčeva je predstavila i slikare Miću Krunića i Lazara Paroškog koji su izložili po nekoliko svojih radova. Kod Krunića su uglavnom ulja na platnu sa prepoznatljivim motivima šajkaške ravnice i Mošorina. Akademski slikar Lazar Paroški izložio je nekoliko svojih najnovijih akvarela jer slike ovom tehnikom rađene priprema za buduću samostalnu izložbu. Na kraju programa, Jovanka Bekvalac i Gojko Todorović izveli su Gojkovu kratku komediju “Lala iz Banata“ kojom su oduševili prisutne.
          Bilo je to nezaboravno veče koje se završilo zajedničkom pesmom i igrom. Ovo druženje posebno je oduševilo sveštenika Stevana Krunića koji se prisutnima obratio besedom, na samo njemu svojstven način:
         – Moje srce je puno kad vidim kako se ljudi druže na jednom visokom kulturnom nivou. Posebno me raduje što se takva druženja organizuju i u mom rodnom selu. Mošorin to zaslužuje, ako ni zbog čega, ono barem zato što su odavde potekli korifeji poput narodnog tribuna Svetozara Miletića, književnice Isidore Sekulić, prote Svetozara Vlaškalića, akademika Dušana Kanazira, slikara Ilije Kolarića a na pravom je putu da im se pridruži i naš Mladen Dražetin. I dalje širite i razvijajte duh Mošorina i ne samo njega nego i čitave Šajkaške jer imate čime da se pohvalite.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 04, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *