Đubre pravi struju

Regionalna deponija u Zrenjaninu biće izgrađena do 2009.
Tim projektom bio bi rešen i problem žitelja Sečnja, Titela i Kovačice. Na ovoj deponiji radiće se reciklaža, mehaničko-biološki tretman, a otpad će biti korišćen i za dobijanje energije.

        Nacionalnim planom upravljanja otpadom predviđena je izgradnja regionalne deponije u Zrenjaninu. Kako je planirano, do 2009. godine u Zrenjaninu će početi da radi jedan od 29 regionalnih centara za sakupljanje, odlaganje, klasiranje i reciklažu otpada.
        Za ovaj posao obezbeđeno je 4,5 miliona evra, a projektom je predviđeno da, pored zrenjaninske, regionalna deponija zadovolji potrebe i opštine Sečanj, Titel i Kovačica, gde će biti izgrađene takozvane „transfer stanice“ za pretovar otpada. Time će biti ukinute sadašnje lokalne deponije, a biće sanirana i sva smetlišta na ovom području.
        Regionalna deponija biće opremljena tako da zadovoljava sve standarde koje predviđa Evropska unija, između ostalog, imaće vodonepropusnu podlogu, sistem za sakupljanje procednih voda i deponijskih gasova.
        Kada je reč o isplativosti ovog posla, procenjuje se da će od prodaje sekundarnih sirovina po tržišnim cenama „zaraditi“ oko 300.000 evra godišnje, što bi isplatilo ulaganja za petnaestak godina rada.
        Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, koju je usvojila Republička vlada, na ovoj deponiji radiće se reciklaža, mehaničko-biološki tretman, a ono što je posebno interesantno jeste da će otpad biti iskorišćen za dobijanje energije. Naime, pravilnim sakupljanjem, selekcijom, reciklažom, spaljivanjem i usmeravanjem biogasa u sistem koji ga pretvara u toplotnu, ili električnu energiju, mogu se dobiti velike količine energije za svakodnevnu upotrebu.
        Međutim, problem koji se javlja jeste izbor lokacije, ali iz zrenjaninske opštine nagoveštavaju da će se o tome izjasniti i građani Zrenjanina.
        Koliko je problem divljih deponija značajan govori podatak JKP „Čistoća i zelenilo“ da u gradu postoji 14 divljih deponija, prosečne dužine oko stotinak i širine do pedeset metara, uključujući i one sa obe strane puteva koji vode iz Zrenjanina prema Novom Sadu, Beogradu, Lazarevu, Mihajlovu, Melencima, Elemiru i Kleku.

Z. R. (Sina)

Tekst preuzet sa sajta Glas javnosti.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 26, 02, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *