Psi lutalice podelili javnost

Psi lutalice su hronični problem Titela, pogotovo u samom centru mesta i oko škole. Kada je nepoznati počinilac upravo na tim mestima ostavio mamce sa otrovom od koga je uginula većina pasa to je podelilo javnost.

        Anonimna sugrađanka, čiji je  pas  prilikom šetnje liznuo otrov, nekoliko dana se oporavljao od trovanja napravila je brojne snimke bačenog otrova i uginulih pasa i mačaka. Svesna je da nekome „prekipi“ ali da to nije humano, da se ugrožava životna sredina  i na taj način verovatno krše zakonski propisi. Poseban problem je što uginule životinje nisu odmah uklanjane.
        I JKP „Komunalac“ kažu da ništa ne znaju o ovoj akciji osim da su, kada im je javljeno, uklonili uginule životinje.
        Jedan broj sugrađana, pogotovo oni koji imaju decu, bez obzira na brutalnost akcije, je odobravaju postavljajući pitanje ko je bitniji psi lutalice ili deca, a  jedna od njih pita „zašto se nije burno reagovalo kada je ker ujeo moju devojčicu“. U Domu zdravlja u prošloj godini zabeležili su osam slučajeva da su psi ujeli decu.
        Veterinar Zoran Stojković iz veterinarske ambulante ističe da je to ilegalno izvedena akcija sa nepoznatim otrovom. – Meni je poznato da se u pojedinim delovima mesta povremeno pojavljuje uginuće pasa u nešto većem broju. Pretpostavljam da su u centru psi otrovani nekim poljoprivrednim otrovom. Ovaj slučaj samo ukazuje da je problem daleko složeniji i da lokalna samouprava  ništa nije uradila po pitanju šinterske službe, stočnih grobalja, a to se može urediti sa relativno malim sredstvima, tvrdi Gojko Radulović, direktor Veterinarske stanice.
        – Opština ne može da finansira azil za pse, jedino rešenje je udruživanje više opština. Problem stočnih grobalja ćemo rešiti Prostornim planom, tvrdi Stevan Gečevski, rukovodilac Odeljenja za privredu.
        U Mesnoj zajednici odbijaju bilo kakvu umešanost sa akcijom trovanja pasa lutalica, naglašavajući da se mogu uključiti jedino na adekvatan način, iako su svesni da to traži izdvajanje značajnih sredstava.
        U Policijskoj stanici tvrde da su odmah po prijavljivanju ovog slučaja odreagovali. Od komunalne službe je zatraženo da se otrovane životinje uklone na adekvatno mesto. Nisu saznali ko stoji iza ovog nedela i još uvek je u putanju N. N. lice. Komunalni inspektor, Stanko Lisica i Vladimir Soro, inspektor za zaštitu životne sredine, tvrde da nisu nadležni da daju izjave za javnost.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 27, 01, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *