Pošumljavanje u toku

Skoro četiri meseca radnici Šumske uprave u Titelu nisu mogli da rade u šumi zbog visokog vodostaja voda. Od vetroloma stradale su značajne površine, a jedan deo ovih šteta prouzrokovale su upravo visoke vode, koje su na mladim zasadima topola i vrba napravile dosta problema prilikom povlačenja.

         Ipak, uspeli su da 1900 m3 oštećenih stabala izvuku iz šume. Zahvaljujući izuzetno lepoj jeseni šumari su ne samo uspeli da realizuju nego su i prebacili planirane količine sa relativno starom i dotrajalom mehanizacijom. U prošloj godini posečeno je 21 776 m3, što je za 8% više od plana, privlačenje i otprema su  prebačeni za 10%, uz zalihe na panju i stovarištu od 3306 m3.
        Pošumljavanje i ostala nega kultura su u toku. Kada je u pitanju uzgoj, ta stavka je prebačena. Okopavanje sadnica još uvek nije realizovano jer su i za kašnjenje tog dela dela posla krive visoke vode, zbog kojih je došlo do velikog sušenja sadnica pogotovo u Mošorinu. U toku je pošumljavanje i to jedne velike čistine od dvadesetak hektara u Čurugu i sečine od 6 hektara. Ovo značajno pošumljavanje u Čurugu je u sklopu dela pošumljavanja planiranih u okviru proširene reprodukcije koju država stimuliše sa 100 000 dinara po hektaru. Dušan Bastajić, upravnik šumske uprave tvrdi da ovaj novac može podmiriti troškove i da za pošumljavanje mogu da konkurišu i privatnici koji pošume određene površine mekim lišćarima. 

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 27, 01, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *