Premiks sve stabilniji

Premiks posle početnih teškoća koje je imao vlasnik iz nemačke sa svojim poslovnim timom nakon kupovine firme, koja je otišla u stečaj, u avgustu 2004. sve čvršćim koracima ide na probirljivo zapadnoevropsko tržište sa sve zahtevnijim proizvodima.

        Da je to tako potvrđuje i podatak da su u poslednja dva meseca zaposlili  17 novih radnika i sada ih ima preko 40. -Problem je što za ovaj profil radnika ne postoji škola, i mi ih interno sve moramo osposobiti za proizvodnju. U sadašnjoj situaciji  to nije jednostavno jer smo za svaku narudžbu stranog kupca ograničeni izuzetno kratkim rokovima, priča direktor Milan Kosovac. Tako su u poslednje vreme isporučili pet tunela dugih po 50 metara za transport vode ispod autoputa. U završnoj fazi je i izrada delova postrojenja za bio-plin koji teže preko 100 tona laminatne stakloplastike i vredi oko 300 000 evra.Ovi poslovi su bili jako zahtevni  sa izuzetno tesnim rokovima od narudžbe do  isporuke. Zato  su bili prinuđeni da iznajme novosadski HINS, gde su izrađevali  cevi-cisterne teške preko 2 tone što je iziskivalo i specijalne dizalice sa kojima ne raspolažu u Titelu. Da se radi o izuzetno značajnom poslu svedoči podatak da je postrojenje za plin veće nego kompletna Premiksova proizvodnja u 2004. godini. Deo usluga radio je i titelski Nelt. Direktor Kosovac naglašava da je cilj da se što više tehničko-tehnoloških strana udruže  oko pojedinih projekata, strogo po tržišnim principima. Prethodno su uradili  pokrivače za prečišćivače otpadnih voda za šest gradova u Nemačkoj i Austriji.
        U Premiksu ističu  da su izvoznici zahvaljujući politici koja se ovdi u državi u izuzetno nepovoljnoj situaciji, sistem ničim ne stimuliše izvoz i povećanje proizvodnje. Jako teško se dolazi do povraćaja PDV, često se čeka i po pet meseci, a što je dokaz da država ne da pomaže nego odmaže izvoznicima.
      – Nama je svakako veliki problem kvalitetna, stručna  radna snaga. Ipak, i pored brojnih problema mi polako stvaramo ekipu od domaćeg kadra, što je jedan od ciljeva zacrtanih po mom dolasku u ovu firmu uz nadu da će imati veliki uspeh ubuduće, ističe Milan Kosovac.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 30, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *