Učenici obeležili Mokranjčevu godišnjicu

Izuzetno lepo,prijatno veče priredili su muzički pedagog Tamara Ranisavljev i učenici“STŠ „Mileva Marić“ Stevan Nenin, Milica Veljković, Danila Pejin, Dragica Ćirić, Srđan Mihajlović i Aleksandra Prokin 20. decembra povodom 150 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca.

        Pozdravljajući prisutne Tamara Ranisavljev je ispričala priču kako je ona zahvaljujući muzičkim umetnicima iz Slovenije i njeni prijatelji iz žabaljskog hora sa kojima je gostovala u Pragu shvatili kakve je divne kompozicije  Mokranjac napisao. Učenici su prigodnim tekstom ispričali priču o životu, radu  i delu ovog  umetnika koja je ilustrovana muzikom. Tamara Ranisavljev i učenica Dragica Ćirić su otpevale dve pesme iz Mokranjčeve  druge rukoveti. U ovom predstavljanju pojavljuje se i lik Mokranjca koga je dobro glumio učenik Stevan Nenin.
        Učenici su podsetili da je završivši učenje u Lajpcigu Stevan Mokranjac se u leto 1887. vratio u Beograd i, ubrzo, krajem godine postaje dirigent, horovođa i učitelj Beogradskog pevačkog društva, gde je definitivno u beogradskoj sredini našao svoje mesto.
        U sklopu ovog programa učenice Dobrila Pejin i Ljiljana Obradović priredile su prigodnu  izložbu u holu škole  pod nazivom  „Osu se nebo zvezdama“.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 30, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *