Deset dana u titelskoj opštini boravilo 91 dete sa Kosova

Umesto 105 najavljene dece sa Kosmeta u petak 8. decembra došlo je samo 91 što je izazvalo suze kod dece koja su očekivala , a nisu mogli da ugoste drugare sa Kosova. Poseta je organizovana preko Narodne kancelarije i nevladine organizacije „Dečja radost“ iz Gnjilana.

        – Organizacija je osnovana 2002. sa ciljem da deci vrati osmeh, posebno deci ometenoj u razvoju, deci iz najugroženijih sredina, deci bez jednog ili oba roditelja, da pruži psiho -socijalnu podršku i da obezbedi humanitarnu pomoć. Prema evidenciji na našoj teritoriji ima oko 120 dece bez jednog ili oba roditelja, 15 dece ometene u razvoju i oko 700 dece koja žive u najugroženijim sredinama gde nema elementarnih uslova za njihov normalan razvoj , ističe Zoran Marković, predsednik „Dečje radosti“.
        Deca sa Kosova su  u nedelju obišla Novi Sad, bili gosti kompanije «Rodić», prisustvovali završnoj svečanosti menifestacije «Zaštitimo našu decu», koja je bila upravo njima posvećena. Pet dana pohađali su nastavu, najčešće idući u razred u koji ide i domaćin.
Predstavnici opštine Titel obilazili  su  domaćinstva u kojima su bili smešteni mali gosti. Mihajlo Zec je ugostio  Miloša Kostića iz Velikog Ropotova blizu Kosovske Kamenice. Iako je Mihajlo šesti, a  Miloš osmi razred išli su pet dana zajedno u šesti jer nisu hteli da se razdvajaju. Pošto na Kosovu imaju struju imaju po sat vremena svakih šest sati dogovorili su se da će napraviti produžni kabal do tamo. Mama  Elvira se žali da Miloš malo jede i malo priča. Hraniteljska porodica Valerije i Milana Kikaša ugostila je  Milicu Simjonović iz Paralova kojoj  su brat i sestra Jovana i Jovan ugađali. -Ovde mi je jako lepo, i u školi je lepo, a svakodnevno se čujem sa svojima, najviše sam poželela malog brata, kaže Milica. Vesna Simić iz Boljevce kod Kosovske Kamenice je u porodici Veljković, a na ovaj put su krenula i njena mlađa braća Marko i Miloš. Kod Mitrića žurka za petake. Kažu da smo došli rano jer se nisu svi okupili. Tu su Anđelija Nikolić iz Štrpca, Miloš Jeftić iz Ropotova, Lazar Gavrilović i Aleksandar Dunčić  iz Kosovske Kamenice, Stefan Stojanović iz Cernice koji su smešteni u porodice Žarković, Hucki, Laganin. Nisu bili raspoloženi za priču, bila je interesantnija igra «tvist» .Marija Antić iz Kosovske Kamenice učenica je sedmog razreda OŠ «Desanka Maksimović» , član je KUD-a «Radomir Popović» u gostima je kod Nikoline Gvozdić. -Volela bih ponovo da dođem, bilo mi je lepo, obišli smo  i  Beograd. Nikola(osmi)  i Mladen, (šesti) Stojčić bili su domaćini Marku Simiću (sedmi razred)  koji se hvali da je dobro uradio kontrolni  iz tehničkog i prekida razgovor jer ga zove 2-godišnja Anastazija.
        U petak, 15. decembra, u sali bioskopa pred 500 posetilaca izveli su zajednički  humanitarni koncert pod nazivom «Deci Kosova s ljubavlju».
Prikazan je potresan 15-minutni dokumentarni film o Milošu, Marku, Vesni i Miroslavu Simiću i njihovoj majci Zorici, čiji je otac na svirep način ubijen, koji žive nekoliko kilometara udaljeni od najbližeg naselja, u trošnoj  kući, o interno raseljenom Danijelu Petkoviću čiji je otac nestao 1999. koji živi u dedinoj kući u samo jednoj prostoriji  jer su samo toliko dozvolili ujaci koji žive u Srbiji, o Svetozaru i Dejanu Dikiću koje na putu do 4 kilometra kroz šumu udaljene škole, od vukova čuvaju tri psa i koji nisu hteli da krenu put Vojvodine jer bi morali ostaviti samu bolesnu majku… Potresne priče, ali mališani sa Kosova su pokazali da znaju da igraju, govore stihove, da predivno pevaju poput Ikonije Stanković. Nakon koncerta deca sa Kosova, svi učesnici koncerta, deca i  roditelji koji  su bili domaćini  zajednički su se družili u hotelu. Deca sa Kosova, prerano sazrela, to veče pokazala su da znaju da se raduju i vesele. Uručeni su im brojni pokloni, a vredne mame  nakon večere pripremile su im  brdo kolača. U školama žale što deca nisu došla u drugom terminu, pošto je kraj polugodišta, jer im se tada mogla posvetiti daleko  veća pažnja, a svako odeljenje za svog gosta je kupilo poklon.
        Stanovnici titelske opštine otvorili su dušu za goste, a domaćini su bili i hraniteljska porodica Kikaš, izbegličke porodice Gvozdić i Laganin, Stojčići koji imaju troje dece… – Prijatno smo iznenađeni
da su ljudi bez obzira na nacionalno ili političko opredeljenje jednodušno podržali ovu akciju i tako lepo prihvatili našu decu, ističu pratioci dece. Deca su imala puno problema prilikom ulaska u Srbiju, a da li im je neprijatnost trebalo napraviti prilikom odlaska!? Sigurno je da je  rastanak  svima teško pao, bilo je mnogo suza, uz dogovor da će se uskoro videti ponovo.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 30, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *