Obrazovanje Roma

Kako pomoći školovanju romske dece?

          Novosadski humanitarni centar i Udruženje romskih studenata realizuju projekt pod nazivom “Participativno istraživanje potreba glavnih problema i potencijala Roma u obrazovanju u Vojvodini“. Projekat finansira Romski edukativni fond (REF). Istraživanjem se želi steći uvid u potrebe, prepreke i probleme ali i potencijale kad je u pitanju obrazovanje Roma u Vojvodini. Zato su izašli na teren da sve to saznaju  od same dece, roditelja i omladine Roma, kao i predstavnika škola, socijalnih ustanova te lokalnih i regionalnih vlasti. U Vojvodini je za ispitivanje određeno deset opština, među njima i naša, a protekle sedmice bili su i u Šajkašu.
          Razgovoru u prostorijama mesne zajednice sa predstavnicima udruženja koja realizuju ovaj projekt, Sašom Škundrićem i Sandrom Nikolić iz Novog Sada, odazvao se 21 učesnik romske nacionalnosti. Istakli su da je najveći problem u školovanju romske dece nezaposlenost roditelja i nedostatak finansijskih sredstava. Nezaposlenost uglavnom proizilazi iz činjenice da su roditelji bez kvalifikacija, ali i predrasuda da Romi neće da rade. I sa kvalifikacijama Romi se teže zapošljavaju. Zabrinjavaju takvi primeri diskriminacije kakav je iznela jedna majka, udovica. Sin joj je završio pekarski zanat i javio se na oglas objavljen u novinama.  Kad ga je poslodavac pozvao i video ga, rekao mu je da su našli radnika. On i dalje nema posla i veoma teško žive. I u samoj školi ima nekorektnih odnosa neromske dece prema Romima.
          Na kraju su svi konstatovali da Romi žele da se školuju, kao i sva druga deca, te da bi želeli da vide Rome svuda pa i u parlamentu.

Autor: N. Turajlić
Datum: 08, 12, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *