Četvrti skup Medljanaca

Početkom septembra u Titelu održan je četvrti skup Medljanaca koji je organizovalo Udruženje Medljanaca“Dimitor“ iz Novog Sada. Ovo Udruženje okuplja sve one koji su poreklom ili rodom iz sela Medna – opština Mrkonjić Grad u Bosni i Hercegovini.


            Po rečima predsednika Udruženja Paje Lisice u Vojvodini živi između 4.000 i 5.000 Medljanaca. Najviše ih ima u Futogu – Veterniku, Srpskoj Crnji i Crvenki, gde su do sada i organizovali druženja. Sledeće godine planiraju da se okupe u Žablju.

            U Titelu ima oko 60 kuća Medljanaca i to su porodice: Andrići, Drinići, Savići, Obradovići, Stojčići, Peranovići, Tegeltije, Lisica, Klepići, Pena, Milekići, Blaževići i drugi. Neki od njih došli su kao kolonisti (Stojčići i Savići), a drugi su došli kasnije.

            Udruženje Medljanaca redovno održava kontakte sa selom Medna koje se nalazi ispod planine Dimitor. Pre Drugog svetskog rata selo je imalo oko 5.000 stanovnika, a sada samo 300, uglavnom staračka domaćinstva. Udruženje ima grb, sledeće godine imaće zastavu, a imaju i svoju pesmu koju nazivaju himnom. Naredne godine Udruženje će objaviti knjigu o Medljancima koji žive u Medni i u rasejanju. Sve ovo rade da bi sačuvali sećanje na svoj zavičaj i da ga prenesu na potomstvo.

            U sportskom delu druženja takmičili su se u skoku u dalj iz mesta – prvi je bio Vladimir Soro iz Titela, u bacanju kamena sa ramena – najdalje je bacio Tode Peranović iz Veternika, a najbolja ekipa u malom fudbalu bila je iz Žablja.

Autor: Slavko Vukadinović
Datum: 24, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *