Prednost domaćoj zimnici

Mišljenje domaćica je da se i ove godine isplatilo spremati zimnicu u vlastitoj režiji. Za one koji žive u stanovima u velikim gradovima pojedini Titeljani nekoliko godina unazad spremaju zimnicu bez konzervansa.

Kada imate  svoje povrće ili voće, pa kada odete i na pijacu i kupiti šta je potrebno za zimnicu ipak se isplati da je sami spremate, naravno svoj rad i ne računate, ocena je većine titelskih domaćica.

Uglavnom, većina zimnicu priprema pasterizacijom, na način na koji se spremala zimnica u ovdašnjoj Fabrici konzervi sa hladnjačom, koja već tri godine  u jeku sezone ne prerađuje povrće, osim, uslužno grašak.

Jedan broj porodica iskustva iz ove fabrike je iskoristio da počne proizvoditi  veće količine zimnice. Petar Dema na pijaci prodaje med.

Mi nekoliko godina spremamo zimnicu za poznanike i prijatelje iz Beograda i Novog Sada. Nudimo zimnicu bez konzervansa, pasterizovanu. Cena teglice krastavaca od 720 grama je 105 dinara, pečena i ljuta pečena paprika su po 150, fileti i paradajz papriika su 120, cvekla i zeleni paradajz su po 80, kompoti po 140, a pasterizovani paradajz u boci od litre je 80 dinara, kaže Dema.

Ostali nisu bili spremni da kažu imena, jer ipak rade na „crno“. Kada je proglašena za tehnološki višak u fabrici ova Titeljanka  rešenje je našla da krastavce koje su godinama proizvodili stavi u teglu i dobije veću zaradu. Zahvaljujući vlastitim sirovinama i dokupljivanju njena porodica u toku juna, jula, avgusta i septembra proizvede 1.300 teglica koje se nađu u ostavama Novosađana. Da bi i legalizovali ovaj posao praktično je nemoguće dok mesto ne reši pitanje kanalizacije. 

U ovdašnjoj fabrici nude grašak po ceni od 80 dinara, teglicu krastavaca od 720 grama 73 dinara, kao i boraniju , đuveč i marmelade.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 24, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *