U Kovilju otvorena galerija „Đuragić“ koviljskog slikara Gige Đuragića Dileta

KOVILJ: Galerija „Đuragić“ u kojoj će biti stalna postavka dela ovog poznatog slikara, čije je ime i umetnost vezana najpre za vojvođanski – bački pejsaž i predele, će na najbolji način publici približiti delo ovog umetnika čije su slike poznate ne samo kod nas već i u Evropi i svetu otvorena je danas u Kovilju. Uz pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslava Petrovića, potpredsednika vojvođanske Vlade, svečanosti otvaranja prisustvovali su i Episkop jegarski gospodin Porfirije, brojne druge zvanice, gosti i meštani Kovilja koji su došli da pozdrave svog sugrađana, jednog od najprepoznatljivijih slikara Vojvodine.

Giga Djuragic Dile

 

Galerija „Đuragić“ u kojoj će biti stalna postavka dela ovog poznatog slikara, čije je ime i umetnost vezana najpre za vojvođanski – bački pejsaž i predele, će na najbolji način publici približiti delo ovog umetnika čije su slike poznate ne samo kod nas već i u Evropi i svetu. Uz potpredsednika vojvođanske Vlade svečanosti otvaranja i prisustvovali su i Episkop jegarski gospodin Porfirije, brojni druge zvanice, gosti i meštani Kovilja koji su došli da pozdrave svog sugrađana, jednog od najprepoznatljivijih slikara Vojvodine.

 

Porfirije Djuragic Izlozba Kovilj

 

Govoreći o slikaru i njegovom delu prof.dr. Petrović rekao je – „Radi se o slikaru i čoveku posebnog kove, posebne misije i posebne filozofije, sa kojim treba i razgovarati, iako njegove slike na kojima kažu da nema ljudi – a na njima zapravo, iako zbilja nema likova i figura, ima više od toga tu su njegova deca i porodica, njegovi koviljčani i čitavo njegov odnos prema ljudima, kako bi se shvatilo da je reč o izuzetnom čoveku i umetniku čija snaga i filozofija pripadaju samo onim izuzetnim, izvanrednim pojedincima.Posebno mi je drago da ovde u mom rodnom Kovilju, mogu da otvorim ovakvu stalnu postavku sa delima koja će ne samo nama, već i čitavom nizu narednih generacija činiti veliko zadovoljstvo i biti izvor inspiracije.“

 

 

U jednoj od sala za prijem u Vladi Vojvodine izložena je slika Dileta Đuragića, i nema gosta, bez obzira odakle dolazio da nije izrazio divljenje i pitao za njegovo delo. Danas kada pod teretom velikih egzistencijalnih briga često zaboravimo da su duhovnost i emocija jednako značajni za svakoga od nas, ovakva mesta su još vrednija i njihov značaj je izuzetan baš kao što je Dile izuzetan umetnik i čovek – rekao je između ostalog prof. dr Petrović.

Autor: Redakcija
Datum: 29, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *