Tišma: „Bernardijeva soba“ nastala spontano

BEOGRAD: Roman „Bernardijeva soba“ nastao je spontano, bez planiranja ili konstruisanja, a početna ideja bila mi je olupina mercedesa i iz te slike sve se dalje razvijalo, rekao je Slobodan Tišma, dobitnik NIN-ove nagrade za knjigu godine u intervjuu NIN-u, koji već tradicionalno ekskluzivno, po uručenju priznanja, prvi objavljuje razgovor sa laureatom.

 

„Ta školjka 'mercedesa' je kao neka vremenska mašina, koja označava vraćanje u prošlost. Moj lik ulazi u 'mercedes', u tu olupinu, zahvaljujući čemu se seća događaja, što je vrlo plodotvorno za razvoj romana. Pisanje je teklo lako. Nisam hteo dugačka poglavlja kao u prethodnom romanu“, rekao je Tišma u intervjuu za sutrašnji NIN.

„Ja zapravo stvaram prilično intuitivno, ponešen idejom, koja me zapali. Nisam neki erudita, niti sam se mnogo bavio jezikom, u smislu da sam brusio svoj literarni stil. On je proistekao iz nekog osećanja, pre svega osećaja ritma muzike. Mislim da su sve moje knjige muzikalne na neki način, pune su dinamike, i ništa nije zamršeno,“ dodao je ovaj pisac, muzičar i konceptualista iz Novog Sada.

Tišma je ocenio i da je „mikrokosmos naš stvarni svet“.

„Jedino od toga mogu nešto stvarno da napravim, da izvučem neki maksimum. Neko će kazati da je to banalno, profano, svakodnevno, ali nije. Treba više uroniti u to, jezički ga transponovati“, rekao je on.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 18, 01, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *