Koviljčani konjima po badnjak

KOVILJ: U Vojvodini ima još samo nekoliko sela koji se drže uglavnom zaboravljene tradicije. Koviljčani su među onima koji poštuju običaj da na Badnji dan po badnjak odlaze konjima, baš kao što su to nekada radili prvi meštani sela.

kovilj badnjak

 

Koviljčani kažu da od nastanka njihovog sela postoji i tradicija da se za Badnji dan konjima odlazi po badnjak. Meštani se prvobitno okupljaju pred crkvom odakle se odlazi do groblja gde sveštenik osveštava pripremljene badnjake, koji se zatim dele građanima. Ulicama Kovilja nekada se čuo galop na hiljade konja.

„Nekada se išlo u manastir, manastir sada ne dozvoljava, sada samo eto ovako organizovano, idemo do groblja po badnjak, pa nazad i to je tradicionalno do sada tako ostalo“, ističe meštanin Dragan Obrenov.

Mnoge porodice taj običaj prenose sa kolena na koleno i Kovilj je među retkim vojvođanskim selima koje održava tu božićnu tradiciju. Stariji kažu da je došao red na mlade na preuzmu uzde.

Badnji dan u Kovilju veselo je proslavljen, a okupljanje meštana završeno je uz paljenje badnjaka i vruću rakiju. Za Božić će ulice sela biti mirne, jer će Koviljčani taj hrišćanski praznik provesti u krugu porodice.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 01, 2014.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *