Kraj Tise održan pomen žrtvama racije

ČURUG: U okviru obeležavanja 72. godišnjice Čuruške racije, pošta nevinim žrtvama odata je danas kod spomenika na Trećoj rampi, mestu gde su pripadnici mađarske vojske i žandarmerije bacali pod led Tise pobijene u Čurugu u januaru 1942. godine.

 

curug treca rampa

 

Kako je saopštilo Memorijalno društvo “Racija 1942”, parastos žrtvama te zločinačke akcije služili su, u prisustvu mnogobrojnih građana, čuruški sveštenici Petar Trivunović i jerej Slobodan Lazić.

Vence na spomenik kraj Tise položili su potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, kao i predsednik i sekretar Mesne zajednice Čurug Vesna Stjepanović i Zoran Pinić.

U ime Saveza vojvođanskih Mađara venac su položili Karolj Pal i Šandor Egereši a u ime Memorijalnog društva “Racija 1942” predsednik Milan Radomir i sekretar Jasmina Jurišin.

U zloglasnoj akciji mađarske vojske i žandarmerije na području južne Bačke u Drugom svetskom ratu, koja je počela u Čurugu 4. januara 1942. godine, za nepun mesec dana pobijeno i pod led Tise i Dunava bačeno više hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Vrebalov: Učimo iz istorije, da nam se ne bi ponovila

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas u Čurugu u opštini Žabalj da iz istorije moramo da učimo, kako nam se ne bi više ponavljale tragedije, poput onih iz Drugog svetskog rata.

„Okupili smo se danas na mestu na kojem su pre 72 godine izvršeni stravični zločini nad ljudima, samo zbog njihovog imena i prezimena.

Uvek kažemo: ne ponovilo se! Ali, moramo da znamo da se neće ponoviti samo ukoliko iz istorije budemo učili i suočili se sa strahotama iz prošlosti“, rekao je Vrebalov na pomenu žrtvama Racije u Čurugu.

Prema njegovim rečima, ukoliko budemo imali mudrosti da učimo iz istorije i hrabrosti da se suočimo sa prošlosti, onda nam se neće ponoviti „ni Racija, ni mržnja, ni osveta“.

„U tom slučaju, istorija se neće ponoviti ni nama, ni našoj deci, ni deci naše dece“, naveo je Vrebalov.

Racija je naziv za masovne zločine mađarske vojske i žandarmerije u Šajkaškoj oblasti u Vojvodini, kada su hiljade ljudi pobijene na području Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.

Pokoljem u Šajkaškoj komandovali su mađarski vojni general Ferenc Fekehalmi Cajdner i žandarmerijski pukovnik Laslo Deak. Posle rata, mađarske vlasti su obojicu isporučile Jugoslaviji, u kojoj su osuđeni na smrt i javno pogubljeni u Čurugu.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 01, 2014.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *