Susret humanitaraca

TITEL: Sada već davne 1993.godine,u vremenu žestokih sankcija protiv naše zemlje,i ratnih dejstava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, grupa humanih ljudi iz Titela je oformilo Humanitarno društvo „Dobrotvor“. Želeli su da pomognu ranjenicima i bolesnicima u Specijalnoj bolnici u Slankamenu, Bolnici „Sveti Sava“ u Beogradu i Dečjoj bolnici u Tiršovoj, u Beogradu.

 

titelski humanitarci

 

Jezgro humanitaraca su sačinjavali pokojni predsednik Opštinskog suda u Titelu – Dragoljub Stefanović-Baba i njegova supruga Vojislava, dvojica Stevana – Avguštin i Ločki, dvojica Zorana – Vučan i Adamović i Svetozar Ikonov.
Sa aktivnostima se počelo u proleće 1993. godine i trajalo je pune četiri godine, do kraja 1996.
Od samog početka su dobili punu podršku u svim MZ titelske opštine, privrednih kolektiva i ustanova, ali i svih tadašnjih političkih stranaka. Humanitarno društvo je svo vreme delovalo
kao nepolitičko vanstranačko, što su svi darodavci poštovali.
Svojim angažovanjem i angažovanjem preko aktivista, iz gore pomenutih subjekata, za četiri godine prikupljene su tone hrane: mesa, povrća, voća, pita, kolača i ostalih životnih namirnica, lekova i svega što je trebalo ranjenicima i bolesnicima.
U humanitarne aktivnosti uključili su se i naši sugrađani, koji su tada živeli i radili u inostranstvu – prevashodno u Nemačkoj. Tu pomoć su u Nemačkoj sakupljali i koordinirali Žare Bolmanac i Slobodan Mutić-Šobe.
Od 1993. do 1996. godine samo u Slankamen je, Babinom lađom „Saša“, Tisom, preko Dunava, odveženo 16 konvoja hrane. Pored hrane odveženo je i za oko 100 hiljada nemačkih maraka lekova, ortopedskih pomagala, invalidskih kolica, uniformi za medicinske radnike i ostalih raznih medicinskih aparata i uređaja.
Tadašnji direktor bolnice u Slankamenu, dr Slaviša Janković, je bezbroj puta istakao da su te teške godine, sa prosečno 200 ranjenika na lečenju, lakše prevladali, zahvaljujući titelskim
humanitarcima i Eparhiji sremskoj SPC.
Za svoj angažman titelski humanitarci su dobili priznanje Republike Srpske i Plaketu oslobođenja Opštine Titel, 22. 10. 1993.
I ravno posle 20 godina „dobrovoljci“ su se ovih dana sastali i evocirali uspomene na sudiju Babu i tadašnja događanja u opštini i zemlji.
Svima su uručene reprint „Plakete oslobođenja“ i fotografije iz tog vremena. Načinjene su nove fotografije za uspomenu potomcima.

 

titelski humanitarci

Tekst: Svetozar Ikonov, fotografije Stevan Avguštin

Autor: Redakcija
Datum: 16, 12, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *