Sanacija deponije kod Loka

LOK: Uz promociju prirodnih vrednosti Rezervata, upravljači su dužni sprovoditi nekad i radikalne mere u cilju zaštite istih. Programom upravljanja SRP „Titelski breg“ za 2013. godinu predviđene su odgovarajuće mere upravljanja otpadom, na osnovu čega je resorno Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja sufinansiralo pripremne radove na sanaciji i rekultivaciji seoske deponije u naselju Lok.

 

deponija lok

 

Tokom oktobra meseca završeni su svi pripremni radovi na sanaciji deponije kod Loka, a koji su se sastojali iz: čišćenja prilaznog puta do deponije, čišćenja same deponije površine oko 9300m2, uklanjanja smeća sa padina brega, nasipanja zemlje i podizanja zaštitnog bedema kako bi se sprečilo dalje rasipanje i deponovanje smeća. Resorno Ministarstvo izdvojilo je 370.000,00 RSD za navedene radove, a za izvođača radova izabrano je preduzeće „Izvor“ DOO koje je ispoštovalo sve ugovorene obaveze.

 

deponija lok

Navedene mere proizašle su, pre svega, iz Uredbe o proglašenju SRP „Titelski breg“, obzirom da se pomenuta deponija nalazi u granicama Rezervata na području II zone zaštite, te je svako odlaganje otpada i ugrožavanje prirodnih vrednosti zabranjeno. Nakon opisanih radova sledi redovan obilazak čuvara prirode i predstavnika pokrajinske inspekcije koji imaju sva zakonska ovlašćenja da na licu mesta podnose prekršajne i krivične prijave protiv svakog lica koje se ogluši o ove zabrane.

Izvor: titelskibreg.com

Autor: Redakcija
Datum: 29, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *