Zimske gume od 1. novembra

NOVI SAD: Pojedini vozači po ovako toplom vremenu i ne razmišljaju da će od 1. novembra morati da imaju zimske gume na svojim automobilima ukoliko su na putu sneg, led i poledica. Ako je suvo, dovoljna je letnja guma sa šarom dubljom od četiri milimetra. Inače, savetuje se upotreba zimskih guma već kada se temperatura spusti na nekoliko strepeni iznad nule, a pored guma trebalo bi obezbediti i drugu opremu neophodnu za zimske uslove.

zimske gume

 

Ako se samo setimo nepredvidivih ćudi zime kada je što zbog putara, a što zbog neodgovornosti nekih vozača bilo onemogućeno kretanje automobilom, zaključuje se da četvorotočkaša treba što bolje pripremiti za zimski period.

Među prvim stavkama, zbog sigurnosti vozača, ali i Zakona svakako je nabavka zimskih guma.

Stručnjaci preporučuju da se zimske gume zbog boljih karakteristika od letnjih upotrebljavaju već ispod 5 stepeni. Kod izbora novih, pojedinci se zbog uštede opredeljuju za univerzalne gume, sa oznakom M plus S, koje sa ili bez pahulje upućuju da li se koriste leti ili zimi.

Cena guma za manje automobile su od 3 i 200 do skoro 4 hiljade dinara, a montaža i balansiranje naplaćuju se po točku oko 400, 500 dinara. Pored guma trebalo bi proveriti antifriz i ulje vodeći računa o njegovom viskozitetu, a prodavci u nizu poželjne opreme preporučuju flet metlice za brisače. Svećice takođe treba kontrolisati.

Od važnih stavki jeste i akumulator čiji je radni vek obično četiri godine. Cena od 45 ampera je oko 5 hiljada dinara.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *