Počinje Sajam knjiga

BEOGRAD: Beogradski 58. međunarodni sajam knjiga otvara se danas, to je najveće „lepo čudo“ Srbije u kriznim vremenima jer su domaći izdavači smogli snage da, uglavnom pred otvaranje, odštampaju pregršt novih knjiga, mada, značajno manje nego lane, ali ipak dovoljno da zaintrigiraju knjigoljupce u nadi da će se oni i pojaviti.

 

 

Sajam će zvanično otvoriti poznati srpski pisac za decu Ljubivoje Ršumović, a u ime Poljske, koja je počasni gost, na otvaranju će se obratiti književnica Olga Tokarčuk.

Prema podacima organizatora sajma, ovogodišnja smotra okupiće 490 izlagača na prostoru od 27.011 kvadratnih metara.

Narodna biblioteka Srbije nije dostavila zatraženi broj novih naslova, da bi se mogla uporediti ovogodišnja produkcija sa 2012. godinom, ali svako ko prati ovu granu kulturne industrije stekao je utisak da je taj broj manji u odnosu na prošlu godinu.

Zvanični podatak, dobijen od organizatora sajma, da ima 12 izlagača više nego lane, sigurno je tačan (490), ali već letimično upoređivanje listi izlagača pokazuje da nema nekih značajnih institucija (arhiva, muzeja, sa izuzetkom prištinskog) pa ni renomiranih domaćih izdavača („Stubovi kulture“), ali zato su se pojavili neki strani kojih nije bilo prethodnih godina (Čajna juniversal pres end pablikejšn, Indija….).

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 20, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *