Prva „Noć istraživača“ u Novom Sadu

Novi Sad: Srbija će 24. septembra postati jedna od 32 zemlje, a Novi Sad jedan od 240 gradova čiji će stanovnici samo tokom jedne noći moći da se oprobaju u istraživanju Sunčevog sistema, robotike, fizike, hemije, kriminalistike i drugih naučnih oblasti.

        Prva „Noć istraživača“ pod motom „Svi smo mi istraživači“ održaće se u Zapadnom holu SPENS-a u Novom Sadu sa početkom u 16 časova.

        Osim što će prisustvovati telekonferenciji sa CERN-om, posetioci „Noći istraživača“ moći će da komuniciraju sa istraživačima u Hrvatskoj i Makedoniji putem video linka, ali i da sami uzmu učešće u četrdesetak zanimljivih eksperimenata, među kojima su – Sunčev sistem na dlanu, Razgovarajte sa mašinom, Upoznajte čarobnjake, Upravljajte mislima, Vidite zvuk, Dotaknite munju, Progovorite 101 jezik i drugi.

        Istražitelji kriminalističke tehnike Policijske uprave Novi Sad predstaviće posetiocima i deo mogućnosti i opreme za detektovanje tragova, nakon čega će zajedno sa njima pretraživati „mesto zločina“, a svoju premijeru u Srbiji će, svega nekoliko dana nakon svetske premijere, doživeti i najnoviji model Playstation kontrolora osetljivog na pokrete.

        Učešće u prvoj „Noći istraživača“do sada je potvrdilo pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematički, Tehnološki, Medicinski, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a pored Evropske komisije tu manifestaciju podržali su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine i Grad Novi Sad.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 12, 09, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *