Pres konferencija povodom 40. Folklornog festivala „Tancuj, tancuj…“

Novi Sad: U subotu, 29. maja u Gložanu će zvanično biti otvoren 40. Folklorni festival „Tancuj, tancuj…“ u organizaciji Kulturno-prosvetnog društva „Jednota“ iz ovog mesta, najavila je potpredsednica Vlade AP Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova na današnjoj konferenciji za novinare u pokrajinskoj Vladi.

        Predstavnicima medija su se danas obratili i predsednik Organizacionog odbora Festivala Jan Bohuš i članica Organizacionog odbora zadužena za medijsku promociju ove kulturne manifestacije Daniela Fekete.

 

        „Sutrašnja manifestacija jedna je od najznačajnijih priredbi Slovaka koji žive u Srbiji i Vojvodini. O značaju festivala govori 40 godina predanog rada pripadnika slovačke nacionalne zajednica na očuvanju svoje tradicije. Veliko kulturno i folklorno nasleđe Slovaka koje se prenosi sa kolena na koleno, ujedno je i inspiracija za savremenu umetnost i kulturu što obogaćuje stvarnost u kojoj se nalazimo i deluje podsticajno u okviru sveokupnog negovanja ovakvih aktivnosti, rekla je Ana Tomanova Makanova. Ona je istakla da multikulturalnost koja je još jedan važan aspekt života u našoj pokrajini, nije moguće zamisliti bez tradicionalnih nacionalnih zajednica, koje na ovim prostorima žive više od 265 godina, ali i svih drugih koji su ovde došli sa raznih strana jer Vojvodina je kuća za očuvanje njihovog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta.Govoreći o podršci ovom festivalu, potpredsednica pokrajinske Vlade istakla je da vojvođanska administracija pruža redovnu podršku ovakvim manifestacijama od značaja za našu pokrajinu. Pomoć je upućena ovoga puta sa više strana, pre svega iz pokrajinskih sekretarijata- za kulturu i sekretarijata za upravu, propise i nacionalne zajednice, ali i iz matice, odnosno Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji.Takođe, Ana Tomanova Makanova je uputivši poziv građanima vojvodine da prisustvuju ovom značajnom događaju, izrazila uverenje da samo pod sloganom – Slovaci zajedno – kao što su to i na Festivalu „Tancuj, tancuj“- pripadnici ove nacionalne zajednice mogu opstati na ovim prostorima još ovoliko godina koliko su do sada aktivni u svim oblastima života kao dobri građani Vojvodine i Srbije. 

        Predsednik Organizacionog odbora Festivala Jan Bohuš podsetivši na istorijat Festivala, koji je prvi put održan 5. aprila 1970. godine u Gložanu, izrazio je zahvalnost na značajnoj podršci iz pokrajinske administracije koja mnogome doprinosi uslovima održavanja ove velike priredbe. On je istakao da se i ovaj put očekuje preko 1.500 učesnika iz svih slovačkih sredina, kao i da će se centralna manifestacija održati u amfiteatru Sportsko-poslovnog centra Gložan.Na 40. jubilarnom festivalu nastupiće 3 hora i 3 orkestra, 24 pevačke grupe i 30 folklornih ansambala.

        Član Organizacionog odbora zadužena za medijsku promociju ove kulturne manifestacije Daniela Fekete obavestila je prisutne o sadržaju Festivala. Ona je istakla da su propratne manifestacije započele u toku jučerašnjeg dana u okviru kojih su održane likovne izložbe, a za večeras je najavila i održavanje etno izložbe u organizaciji Udruženja žena „Slovenka“ iz Gložana. Na sam dan festivala u subotu, 29. maja u prepodnevnim satima je predviđeno takmičenje šahista, ribolovaca i lovaca, dok je za popodne u okviru centralne manifestacije predviđen nastup pevačkih grupa, horova i orkestara. U 17.00 sati je svečano otvaranje festivala, u 17.30 prvi deo nastupa folklornih ansambala, čiji drugi deo predviđen za 20.30 sati.U nedelju, 30 maja održaće se centralni vašar, dok će u 16.00 sati biti održan „90-godišnji SKUS P.J. Šafarik iz Novog Sada“.

        Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Vlade AP Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije najavila je da će ovogodišnju manifstaciju otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava u Republici Srbiji Svetozar Čiplić.

        Ovogodišnji festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za upravu, propise i nacionalne manjine, Opštine Bački Petrovac i Mesne zajednice Gložan . 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *